Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Lige så tilfreds er den adm. direktør for Ferring Ole Kjerulf-Jensen - og det tilmed i dobbelt forstand. Han er også bestyrelsesformand for Øresundsinstituttet, der arbejder for afskaffelse af barriererne for integration i Øresundsregionen.
»Hvis jeg må tage min Ferring-kasket på først, jamen, så er det her glædeligt på mange måder. Medarbejderne får et skattemæssigt fradrag, og samtidig bliver det lettere for Ferring at rekruttere medarbejdere i Skåne-området, hvis ikke vi kan finde dem i Danmark,« siger Ole Kjerulf-Jensen.
»Som bestyrelsesformand for Øresundsinstituttet kan jeg kun hilse aftalen velkommen. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at det for alvor sætter gang i integrationen i området,« tilføjer Ole Kjerulf-Jensen.
Også konsulentfirmaet Copenhagen Economics, der bl.a. foretager økonomiske analyser af integrationsprocessen i Øresundsregionen, tager godt imod skatteaftalen.
»Vi har før været kritiske over for tempoet i integrationen, men det her går den rigtige vej,« siger seniorøkonom Martin Hvidt Thelle, Copenhagen Economics.
»Det er en stor dag for Øresund. Nu mangler vi blot, at Danmark og Sverige også får løst de skattemæssige problemer, der er på vikarområdet,« siger markedschef Heidi Schütt Larsen, Dansk Handels og Service.
HTS - Handel, Transport og Service - deler tilfredsheden.
»HTS konstaterer med tilfredshed, at de to regeringer omsider har levet op til deres ansvar,« siger adm. direktør Lars Krobæk, HTS.
Lige så tilfredse er man hos Øresundsbro Konsortiet.
»I Øresundsbro Konsortiet lægger vi specielt vægt på, at aftalen indeholder fradrag for pendling over Sundet, som gør transportomkostningerne for den enkelte væsentligt billigere, hvad enten man pendler i bil eller med tog,« siger adm. direktør Sven Landelius.
Øresundsbron har en gæld på 20 milliarder danske kr. De skal skaffes via en øget regional integration og dermed øget trafik over broen.