Jubel hos bilsælgere og rejsebureauer

Forårspakken og den generelle økonomiske fremgang sætter skub i salget af biler og rejser.

De lavere skatter har skabt så positive forventninger til øget salg af charterrejser, at flere selskaber sætter større og flere fly ind på ruter til de mest populære feriesteder.

Bilbranchen venter også større salg af både nye og brugte biler og er dermed lige så optimistiske som ejendomsmæglerne.

Salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour venter, at salget af charterrejser i år bliver op mod 30 procent større i år. Det vil i givet fald betyde, at der i år skal sælges over én million charterrejser - det højeste siden 1997. Dengang var markedet pustet kunstigt op med alt for mange rejser, som ikke kunne sælges rentabelt.

»De nye afdragsfrie boliglån var allerede ved at trække salget af ferierejser pænt op. Men nu kommer der en ekstra godbid i form af lavere skatter, som vi regner med at få glæde af. Meget tyder på, at folk vil bruge de ekstra penge til at forkæle sig selv,« siger Stig Elling. Det er bl.a. til Kreta, Tyrkiet og Bulgarien, at kapaciteten øges med større fly, som kan tage op til 189 passagerer, hvor disse ruter før har været dækket med mindre fly med plads til højst 148 feriegæster.

Køb bilen brugt!
Rejser og salg af biler og varige forbrugsgoder er nogle af de mest konjunkturfølsomme poster på budgettet. Det samme gælder handel med boliger, men også ejendomsmæglerne har skruet blusset for optimisme godt og grundigt i vejret.

»Alt tyder på, at handlen med nye boliger sætter rekord i år,« vurderer Preben Angelo fra Home.

Direktør Preben Kjær fra Dansk Automobilforhandler Forening venter også stigende salg og siger, at hvis danskerne vil være med til at skabe flere job, så skal de købe brugt.

»Alle de penge, en brugt bil koster, bliver i Danmark. Den tidligere ejer får det meste. Men der går også noget til klargøring, værksteder, eftersyn, forhandler, finansieringsselskab og så videre. Med nye biler ryger to tredjedele i statskassen, mens resten stort set går til udlandet.«

Der er for tiden mangel på nyere brugte biler i Danmark, og den tendens ventes forstærket, når folk mærker virkningen af de lavere skatter.