JP Morgan betaler rekordstor bøde

Salget af de såkaldte subprime-lån, der var med til at udløse finanskrisen i 2008, er nu endt med en rekordstor bøde på svimlende 72 mia. kr. til amerikansk storbank.

JPMorgan Chase & Co har indgået forlig med de amerikanske myndigheder om ansvaret for videresalg af dårlige lån i store pakker, som var en medvirkende årsag til finanskrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs største bank går nu en meget dyr bodsgang på grund af sin rolle i den finanskrise, der fra 2008 hærgede boligmarkeder og finansmarkeder. Bank har indgået en aftale om at betale en bøde på 13 milliarder dollar - svarende til knap 72 milliarder danske kroner - efter måneders forhandlinger med det amerikanske justitsministerium, skriver The Guardian.

Bøden er det største udenretlige forlig i verdenshistorien, og det vedrører bankens salg af de såkaldte subprimelån mellem 2005 og 2008, som var den udløsende faktor for finanskrisen. Bøden er tre gange så stor som den hidtidige rekordbøde på 4 milliarder dollar, som BP måtte betale for det såkaldte Deepwater Horizon-olieudslip i Den Mexicanske Golf.

JP Morgen erkender i forliget, at banken vildledte kunder og investorer om de værdipapirer, der finansierede tusindvis af boliger i årene op til krisen. Kort fortalt blev store dele af det amerikanske boligmarked finansieret af agenter, der videresolgte lånene i en kæde af finansielle aktører. Lånene var i mange tilfælde udstyret med en lav indgangsrente, som senere steg, og for yderligere at sløre overblikket blev mange af lånene senere bundtet sammen til store, kunstige værdipapirer, der blev handlet af de store investeringsbanker.

JP Morgan kom relativt helskindet gennem den finansielle krise. Men banken er efterfølgende blev sagsøgt i en stribe af sager. Men det hører med til billedet, at en stor del af denne sag og den rekordstore bøde udspringer af to selskaber - Bear Stearns og Washington Mutual - som JP Morgan købte under krisen på opfordring fra den amerikanske regering.

9 ud af de 13 milliarder dollar går til erstatninger til de berørte boligejere.