Jordbærplukkere bor blandt rådne svin

På en gård ved Lejre skal jordbærplukkere leve med, at der ligger døde svin, der er under forrådnelse, ved deres fælleskøkken.

Læs mere
Fold sammen
Flere udenlandske jordbærplukkere, der arbejder for ejerne af Lykkesholm ved Osted nær Lejre, bor under nogle særdeles uhumske forhold, skriver fagforeningen 3F. Ifølge  fagforeningen har over 100 udlændinge plukket jordbær på stedet.

Plukkerne bor i en teltlejr ved gården, der også huser en svineproduktion. For 25 kroner om dagen, får lejerne lov til at bo i et Iglo-telt, som de selv skal medbringe. Gulvet i den fælles toiletvogn er fyldt med pløre. Og ved siden af fælleskøkkenet flyder store, døde svinekroppe, som er i gang med at rådne op.
 
- Der ligger døde svin 30 meter fra køkkenet. De ligger der i flere dage, og det stinker forfærdeligt. Der er også masser af fluer fra grisene i køkkenet. Det er simpelthen så ulækkert, siger den 36-årige polske plukker Rafal Duk til Nyhedsbrevet 3F.
 
Plukkerne bliver angiveligt også stuvet sammen som dyr i kreaturvogn tidligt om morgenen og kørt til jordbærmarkederne, som ligger omkring fire kilometer fra gården.
 
Hans-Christian Pedersen, der er medejer af Lykkesholm, beklager, at der har ligget døde grise nær fælleskøkkenet og siger, at det er en fejl fra afhentningsfirmaets side.
 
- Jeg har det ikke godt med, at der har ligget døde svin. Det er ulækkert. De ligger kortvarigt på pladsen, fordi firmaet, der henter de døde svin, ikke må komme op til stalden på grund af smittefare, siger han til Nyhedsbrevet 3F.

- mja