Johan vil løse bitcoins allerstørste problem

Bitcoin har mange udfordringer – Johan Halseth slutter nu hos Google for at løse det, mange anser for det største.

Bitcoins er steget i pris med raketfart og i dag koster en sådan virtuel mønt næsten 100.000 kroner. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY WALLACE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Halseth arbejder med det, som kaldes lighting network eller »lynnetværk,« som skal gøre bitcoin-transaktioner hurtigere og meget billigere, end de er i dag.

For det bliver stadig vanskeligere at gennemføre en bitcoin-transaktion, idet flere millioner mennesker strømmer til hver eneste dag, og bitcoin kan kun gennemføre 4-7 transaktioner i sekundet.

Til sammenligning gennemfører Visa mellem 2.000 og 4.000 transaktioner i sekundet.

Selskabet bag lightning network kaldet Lightning Labs, og det har blot et fåtal ansatte i Silicon Valley. En af dem er norske Johan Torås Halseth.

»Med lighting network er målet at få millioner, ja optimalt set milliarder af transaktioner pr. sekund,« siger han til E24.

Den teknologi, Halseth arbejder med, er meget anerkendt, og den får hele tiden pæne ord med på vejen – eksempelvis fra Litecoins grundlægger, Charlie Lee.

 

Det største problem

I dag er det kun meget få mennesker, der bruger bitcoins til at betale for varer og tjenester.

En årsag er, at mange alene spekulerer i prisen og ser det som en investering. Men som beskrevet ovenfor tager det også lang tid, og transaktionerne er i dag så dyre, at det ikke kan betale sig at købe en kop kaffe med bitcoins.

Mange kritikere mener end ikke, man kan kalde bitcoin en valuta, da det kun er ganske få, som rent faktisk bruger den til handel og transaktioner. Det skulle lightning network imidlertid gerne løse.

»Vi har testet teknologien på netværket, og den fungerer. Om ikke så lang tid vil folk få mulighed for at prøve beta-versionen, men det er i første omgang kun for de allermest vovede,« siger Halseth.

Den 26-årige nordmand har tidligere arbejdet for Google i London, men det nye job er ganske anderledes:

»I mine tidligere jobs har jeg rullet programvarer ud og så fikset fejl, efterhånden som de blev indrapporteret. Men her er der tale om folks penge, som går igennem programvaren, så alt skal være perfekt, når vi lancerer.«

Lightning network adskiller sig fra bitcoin ved, at man ikke skal signere alle sine transaktioner, som så skal valideres af alle i netværket. I det nye system vil der kun blive signeret mellem de personer, som rent faktisk gennemfører transaktionen.

Hvis en person ikke gennemfører den planlagte transaktion, kan den sendes ud til resten af netværket. Dermed overlader ingen kontrollen over sine penge til nogen andre, og man kan altid gennemføre en normal bitcoin-transaktion, hvis den anden part skulle afslutte samarbejdet.

 

Får løn i bitcoins

Til trods for, at Halseth arbejder i kryptoverdenen, er han ikke særlig optimistisk, når det gælder bitcoins eventyrlige prisudvikling.

»Jeg havde ikke troet, at bitcoin ville futte i vejret, som det er sket. Jeg har spået, at den ville crashe, lige siden én bitcoin kostede 4.000 dollar,« ler Halseth, som i dag ikke tør spå om, hvor prisen ender.

En af de fordele, Halseth nyder som udvikler, er, at han kan vælge at få sin løn udbetalt i bitcoins – hvilket imidlertid ikke har været helt uproblematisk i den senere tid.

»I begyndelsen var det fint at få løn i bitcoins, men jo højere prisen bliver, jo mere hælder jeg imod at tage lønnen i norske kroner,« siger han.

Lørdag eftermiddag kostede en bitcoin 15.355 dollar eller 97.315 kroner.

Bitcoin er en digital person-til-person »valuta,« der i modsætning til konventionelle valutaer som kroner eller pund ikke er udstedt eller reguleret af en centralbank eller tilsynsmyndighed.