Jørgen er Kims bedste ven

Kims sidder på halvdelen af det danske marked for chips og distancerer sig yderligere i forhold til konkurrenter som Kraft, Procter & Gamble og Pepsico. Omsætningen steg 14 procent i 2003.

Jørgen er Kims bedste ven - 1
Jørgen er en heldig kartoffel, og solen skinner tilsyneladende altid i chipsland. Fabrikanten Kims øgede omsætning og indtjeningen betydeligt i 2003 - blandt andet takket være Jørgens indsats på skærmen. Fold sammen
Læs mere
Danmarks største inden for snacks - Kims - tordner frem. En god del af fremgangen skyldes markedsføringen på TV med »Den gode bror Jørgen«. Kims giver de multinationale konkurrenter Kraft Food, Pepsico og Procter & Gamble endnu mere baghjul end hidtil.

Med et diftsresultat på 60,7 mio. kr. i 2003 mod 47,6 mio. kr. året før slog Kims rekord. Indtjeningen steg med godt 27 procent, og forrentningen af den investerede kapital blev på mere end 18 procent. Kims omsatte sidste år for 472 mio. kroner - en fremgang på 14 procent.

Det er de senere års effektivisering af produktíonen, der ifølge vicedirektør Carsten Hänel giver gevinst i Kims.

»Vi har være gode til at lancere nye produkter. Toscana chips hører til blandt de mere sofistikerede produkter, hvor vi anvender ny teknologi til at tilsætte krydderi og smag. Samtidig har forbrugerne endnu en gang taget virkelig godt imod den lidt blødere udgave af reklamefilmene med »Jørgen«.

Reklamefilmene har dog ikke hele æren for fremgangen, som også skyldes produktudvikling,« tilføjer han.

Tørret frugt som snacks
Salgsfremgangen befæster Kims position som Danmarks førende producent af snacks og chips. Kims øgede sin markedandel med tre procentpoint til 51 procent. I løbet af de seneste fem år er Kims vokset med ni procentpoint. Dermed distancerer Kims sig i forhold til de multinationale konkurrenter Kraft Food med Estrella, Procter and Gamble med Pringles og Pepsico med Fritolay. Nærmeste konkurrent er Kraft, der havde en markedsandel i 2003 på 12 procent. Kraft er gået noget tilbage i de seneste år, siger Carsten Hänel.

Kims købte for nogle måneder siden Danmarks største virksomhed inden for naturlige snacks, Trope A/S, der oplever voldsom vækst med sine tørrede frugter og nødder. Tropes produkter eksporteres i stigende grad til det øvrige Norden, Tyskland og Spanien.

Kims ejes af finske Chips Abp og norske Orkla med en andel på henholdsvis 60 og 40 procent af aktierne. Carsten Hänel, som siden 1. januar har fungeret som Kims øverste chef, overtager 1. april stillingen som administrerende direktør efter Jørn Tolstrup Rohde, der er blevet vicedirektør i Carlsberg.