Jobvækst i USA er positiv men lønningerne halter bagefter

Den amerikanske jobrapport for juni overraskede positivt med flere nye job uden for landbruget end ventet. Samtidig viste det sig, at der blev skabt flere job i maj i forhold til den tidligere opgørelse.

Foto: VINCENT WEST.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske jobrapport for juni overraskede positivt med flere nye job uden for landbruget end ventet. Samtidig viste det sig, at der blev skabt flere job i maj i forhold til den tidligere opgørelse.

- Der blev i juni skabt 222.000 nye job uden for landbruget, og dermed har USA nu rundet 81 måneder i træk med ubrudt fremgang på arbejdsmarkedet, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

Der er dog sten i skoen i amerikansk økonomi, selv om jobvæksten er stærk og ledigheden lav - og det er væksten i de amerikanske lønninger.

- Lønvæksten er trods det stramme arbejdsmarked fortsat moderat på 2,5 pct., påpeger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, og fortsætter:

- Det amerikanske jobopsving kører på skinner, hvilket er hovedårsagen til, at den amerikanske centralbank er begyndt processen med at stramme pengepolitikken. Når det er sagt, så er det lidt et mysterium for den amerikanske centralbank, at lønvæksten og dermed den underliggende inflation ikke er fulgt med op, i takt med at arbejdsmarkedet er strammet til.

En af årsagerne til den manglende lønvækst kan være, at mange år med lav inflation har betydet, at folk har vænnet sig til, at inflationen ligger under 2 pct. - og lønkravene er blevet tilpasset det faktum.

- Med andre ord er inflationsforventningerne faldet. Det stiller også den amerikanske centralbank lidt i en svær diskussion, da man på den ene side nok har opnået mere eller mindre fuld beskæftigelse, men på den anden side stadig har lav inflation en omvendt situation af 70erne kan man sige.

- Det lader dog til, at den amerikanske centralbank mest af alt ser på arbejdsløsheden og har en stærk tiltro til, at det stramme arbejdsmarked før eller siden vil få inflationen til at stige, lyder det fra Mikael Olai Milhøj.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 222.000 personer i juni - og dermed klart over det ventede, da økonomerne havde en jobvækst på 178.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News. Samtidig blev tallet for maj revideret op til 152.000 fra 138.000.

/ritzau/FINANS