Jobtallene fra USA skuffer

Udviklingen i beskæftigelsen i USA skuffede i september, viser fredagens beskæftigelsesrapport.

Foto: ROBERT GALBRAITH.
Læs mere
Fold sammen

De vigtige nøgletal for jobmarkedet i USA skuffer for anden måned i træk.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 156.000 personer i september.

Det er betydeligt lavere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 172.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Beskæftigelsen i den private sektor voksede med 167.000 ansatte i måneden mod en ventet stigning på 170.000. Det er især servicesektoren og i mindre omfang byggeriet, der har skabt de nye job, mens antallet af nye job i den amerikanske industri faldt med 13.000.

Udviklingen i september er en smule bedre end i august. Her blev der skabt 151.000 nye job uden for landbruget. Også den gang havde økonomerne langt højere forventninger.

Også arbejdsløsheden skuffer, om end kun en smule. Samlet steg arbejdsløsheden til 5,0 pct. fra 4,9 pct. Økonomerne havde ventet uændret 4,9 pct.

»Samlet set er der ingen tvivl om, at USA’s rolle som global økonomisk trækhest er blevet svækket lidt i løbet af i år. Det er fortsat forventningen, at væksten næste år bliver lidt højere, men vi skal nok indstille os på, at amerikansk økonomi ikke kommer til at buldre. Det betyder dog også, at vi heller ikke behøver, at frygteeller vente de store og pludselig rentestigninger i USA,« skriver Dansk Erhvervs cheføkonom Steen Bocian i en kommentar.

»Alt i alt ændrer dagens rapport ikke meget ved billede af amerikansk økonomi, og dagens tal rokker dermed heller ikke ved udfordringerne for dansk økonomi,« konkluderer Steen Bocian.

Hos Danske Bank tror senioranalytiker Mikael Olai Milhøj ikke, at jobrapporten er den »rygende pistol«, der afgør, om den amerikanske centraltbank sætter renten op senere i år.

»Jobrapporten var ikke rigtig stærk, på den anden side var den heller ikke særlig svag. Der er ikke rigtig nogen, der tror, at den amerikanske centralbank kan finde på at sætte renten op på november mødet – det er kun en uges tid før præsidentvalget – men december er stadig en reel mulighed,« skriver Mikael Olai Milhøj i sin kommentar.

Det kræver dog fortsat fremgang i de amerikanske økonomiske nøgletal. Samtidig er bankanalytikere og økonomer efterhånden så sikre på, at centralbanken hæver renten til december, at det måske slet ikke kommer til at ske, frygter Danske Banks analytiker.

»Vi frygter dog, at de økonomiske nøgletal kan skuffe lidt på den korte bane, hvilket kan få Fed til at afholde sig fra at stramme pengepolitikken. Det ville i så fald ikke være første gang, at den amerikanske centralbank har italesat en renteforhøjelse og alligevel holdt sig i skindet,« skriver Mikael Olai Milhøj.

Hos Dansk Byggeri er cheføkonom Bo Sandberg mere optimistisk.

»Jobskabelsen på det amerikanske arbejdsmarked fortsætter som forventet i moderat positivt tempo. Men 156.000 nye arbejdspladser i september bekræfter trods alt, at USA er verdensøkonomiens godmodige vækstlokomotiv. Og det nyder også dansk økonomi godt af,« skriver Bo Sandberg i en kommentar.

»Jobskabelsen er ganske vist gået ned i kadence i 2016. Det skyldes dels at det længe kun har været hjemmemarkedet, der har trukket det amerikanske opsving, men på det seneste også, at man nærmer sig fuld beskæftigelse. Således er antal ledige pr. jobopslag i USA nu helt nede under 2007-niveauet,« lyder vurderingen fra Bo Sandberg.

Der er i øjeblikket ekstra stor opmærksomhed på de amerikanske nøgletal, fordi investorer og økonomer lurer på, hvornår den amerikanske centralbankdirektør Janet Yellen trykker på renteknappen og lader den toneangivende amerikanske rente stige.

Markedet har den seneste uges tid sat næsen op efter en rentestigning til december, når det amerikanske præsidentvalg er overstået. Det skyldes blandt andet overraskende postive nøgletal fra indkøbscheferne i den amerikanske industri.

Og det er stadig overvejende sandsynlig, at der kommer en rentestignign til december, mener Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

»Den fortsat rolige fremgang i amerikansk økonomi fører med stor sandsynlighed til endnu et renteløft og dermed et lille skridt mere op af den trappestige, som FED bevægede sig ud på i december sidste år. Spørgsmålet er blot, om det sker i november eller december. Under alle omstændigheder har markederne indregnet dette,« skriver byggeriets cheføkonom.

Den amerikanske centralbank hævede i slutningen af sidste år rente en smule for første gang siden Finanskrisen var på sit højeste i december 2008.