Jobagenter skal hjælpe seniorer

2.000 agenter skal slippes løs på virksomhederne og hjælpe dem med at fastholde ældre medarbejdere. Staten har skudt syv millioner kroner i det nye projekt fra Ældre Sagen.

Læs mere
Fold sammen
Ældre Sagen har en plan. Den går ud på at uddanne 2.000 agenter med speciale i at fastholde og få ældre ud på arbejdsmarkedet.

»Hvert år forlader 10.000 seniorer ufrivilligt arbejdsmarkedet. Det er et kæmpe ressourcespild, og vi vil gerne begynde med at gøre en indsats for dem,« siger Bjarne Hastrup, adm. direktør for Ældre Sagen.

På et pressemøde i går afslørede beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), at staten har skudt syv mio. kroner i Ældre Sagens projektet.

»Omfanget af det her projekt er imponerende, for det vil nå ud på rigtig mange virksomheder. Selv om flere gør en god indsats for at fastholde ældre medarbejdere, møder jeg også virksomheder, som bliver ved med at bladre i bunken af ansøgninger, indtil de når til en ung person. Derfor er jeg glad for, at vi kan støtte et projekt, som kan være med til at ændre holdninger,« siger Claus Hjort Frederiksen.

Bekæmpe diskrimination
Beskæftigelsesministeren erkender, at der er tale om et paradoksfyldt område.

På den ene side frygter mange ældre, at arbejdsmarkedet er ved at være forbeholdt yngre kræfter. På den anden side var 2003 det første år, hvor der var flere, som forlod arbejdsmarkedet, end der kom til. Færre unge står i kø til et job. Derfor bliver det nødvendigt for virksomhederne at fastholde de ældre for at holde hjulene i gang.

Og her skal de nye SeniorForandringsAgenter træde til.

De skal bekæmpe aldersdiskrimination og hjælpe virksomhederne med at fastholde de seniorer, som gerne vil blive på arbejdsmarkedet.

Ældresagen bejler især til tillidsrepræsentanter og andre ansatte, der beskæftiger sig med personaleudvikling på deres arbejdsplads.

De, der melder sig som SeniorForandringsAgenter, vil modtage traditonel undervisning, e-learning og sparring undervejs. Ældre Sagen satser på at rekruttere og uddanne de 2.000 agenter i løbet af de kommende tre år.

Og direktør Bjarne Hastrup står allerede klar med en meget konkret startopgave til agenterne.

»Vi skal have aldersgrænserne væk fra jobannoncerne. Det er en af betingelserne for, at virksomhederne kan rekruttere seniorer,« siger han.