Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når historien om Yahoo skal skrives – og det skal den vel nu, hvor den faldne internetkæmpe er solgt – vil to beslutninger stå som afgørende: Begge blev truffet af Jerry Yang.
Yahoos ene stifter – den anden er David Filo – manglede ikke selverkendelse, da han i 2008 kommenterede én af de to beslutninger.
Det var hans nej til at sælge livsværket til Microsoft for den nette sum af 45 milliarder dollar. På Yahoos højdepunkt otte år før havde netportalen været svimlende 128 milliarder dollar værd. Men aktionærerne var rasende og den interne splid stor.
»Jeg ved, at jeg altid vil blive stemplet for det,« erklærede Yahoo-stifteren efterfølgende.
Året før var Jerry Yang trådt ind som aktiv leder efter fyringen af topchefen. Yahoo var kommet på afveje fra storhedstiden som en af internettets store pionerer.
Men spliden bredte sig. I 2009 trak Yang sig igen fra chefposten. Tre år senere forlod han også bestyrelsen. Yahoos deroute fortsatte, mens topcheferne turnerede gennem svingdøren.
Nu er nederlaget erkendt og Yahoo alligevel solgt – til mobilgiganten Verizon. Men i 2016 hedder prisen sølle 4,8 milliarder dollar.
Alibaba og de 40 procent
Den anden afgørende beslutning, der tilskrives Jerry Yang, er kaldt en af techhistoriens mest geniale investeringer. Men ironisk nok mener kritikere, at det var dødsstødet for Yahoo.
I 2005 købte Yahoo 40 pct. af den kinesiske netbutik Alibaba, etableret af Jerry Yangs kinesiske ven, Jack Ma. Den aktiepost endte med at være massivt mere værd end Yahoos oprindelige netforretning.
Men alene skatteregningen ved at realisere den værdi havde i dag kostet over det dobbelte af, hvad Yahoos netforretning nu er solgt for. Med andre ord måtte Yahoo lade livet for Alibaba-aktierne.
Intet af dette ændrer ved Jerry Yangs pionerstatus. Han og David Filo markedsførte i 1994 »Jerry and David’s Guide to the World Wide Web«, fordi de kedede sig ved deres studier og samlede links til favoritsteder på nettet. Guiden blev omdøbt til Yahoo!, som gjorde det let at søge på det store vilde internet og blev den dominerende søgemaskine, foruden at levere nyheder, mailkonti og alt muligt andet.
Jerry Yang var strategen og David Filo den tekniske hjerne. Men Yahoo spredte sig for tyndt og mistede sit fokus. Nye rivaler kom til: Yahoo lurede på at købe de nystartede Google og Facebook men forpassede chancen. Resten af den historie kender vi.
Og Jerry Yang? Han bruger nu de bittersøde erfaringer på at investere i nylancerede techselskaber.
»Jeg savnede det, de tidlige iværksættere lavede,« udtalte han i 2013 efter sin exit fra Yahoo.
»Men jeg er ikke sikker på, at jeg er god til det der mentoring og investering. Så jeg bruger kun mine egne penge.«