Jernmanden fra Esbjerg har gang i handlen

Stålgrossist. Mange mindre virksomheder foretrækker brugte maskiner, som Stålspecialisten opkøber efter lukning eller outsourcing af produktion.

Når metalvirksomheder lukker produktion eller flytter den til udlandet, står ejeren ofte med maskiner, inventar og ubrugte råvarer, som kan være vanskelige at omsætte.

For fem år siden etablerede Allan Madsen, 40 år, sig med firmaet Stålspecialisten ApS., en handelsvirksomhed specialiseret i salg af brugte værktøjsmaskiner, kraner, pallereoler, trucks og overskudspartier af stål og andre metaller.

Med en solid baggrund fra grossistfirmaer i branchen har han et stort netværk, der for det meste gør det enkelt for ham at finde aftagere til de opkøbte varer.

- Alene i juni solgte jeg fire gange så meget som samme måned i fjor. Det er gode tider inden for både metalindustrien og byggeriet, og jeg kan mærke, at nogle maskiner er blevet mangelvare. Jeg har eksempelvis lige overtaget nogle maskiner fra et revalideringsværksted i Hasselager og kunne have solgt en kantpresser fem gange. Så meget rift var der om den, siger Allan Madsen.

20-30 procent af nyprisI foråret overtog han desuden 40 værktøjsmaskiner fra en virksomhed med 30 ansatte i Glostrup, som lukkede, og 35 af maskinerne var solgt inden for fristen på seks uger til kunder i Jylland og på Fyn.

Mange mindre og nyetablerede virksomheder kan se fordele i at købe brugt udstyr til 20-30 procent af nyprisen, idet det mindsker presset for at holde dem kørende hele tiden.

- Mine kunder er fortrinsvis metalvirksomheder i det meste af landet. Jeg vinder en del på, at store grossister som LMG Lemvigh-Müller og Sanistål gerne vil sælge nyt men ikke rigtig har interesse i at aftage brugte varer. Her kommer mit store køberkartotek mig til gode, siger Allan Madsen.

Udvidelse på vejDet nye regnskab fra Stålspecialisten viser, at nichen at handle med brugte varer i metalbranchen er en udmærket forretning.

Overskuddet før skat har passeret 800.000 kr., og Allan Madsen har planer om at bygge 500 kvadratmeter til lageret i landsbyen Grimstrup øst for Esbjerg, hvor der i forvejen er 900 kvadratmeter.

- For tiden har jeg nok at gøre med at holde skruen i vandet og få leveret det, jeg skal, værktøjsmaskiner, kraner, pavilloner, skurvogne, gaffeltrucks, pallereoler og meget andet, siger Allan Madsen.

Han har et par efterlønnere til at hjælpe sig med at vurdere og klargøre maskiner, men forudser, at han må til at have fastansatte folk, hvis udviklingen fortsætter.

I dette regnskabsår venter han at omsætte for syv-otte mio. kr., hvilket er en stigning på 35-40 procent i forhold til året før. Trods Stålspecialistens beskedne størrelse ved selv giganter som DSB, Danfoss og Vestas, at jernmanden fra Esbjerg eksisterer, og at en handel kan være en fordel for begge parter.

Ansatte 1 www.staalspec.dk