Jernfast tro på fremtiden trods et underskud

Læs mere
Fold sammen
Det er sjældent at se en virksomheds-indehaver med smil på læben, selv om han på blot to år har leveret et par underskud, der betyder, at hans virksomhed nu har en negativ egenkapital.

Men sådan så direktør og indehaver Jan Bo Sørensen i Boma Pladeindustri A/S i Aarup på Vestfyn ud, da ErhvervsBladet her kort før jul bad ham om en snak om udsigterne for 2005 for hans virksomhed - og for metalbranchen i Danmark, som mange har dømt død i løbet af få år.

- Vi er flyttet i nye, større og mere moderne lokaler, og det har kostet mange penge, men samtidig har vi valgt en strategi, som er mere fremtidsrettet, siger Jan Bo Sørensen, hvis virksomheder for tre år siden var en af de Fyns bedste vækstvirksomheder.

- I første omgang har vi fravalgt kunder, hvis produktion på længere sigt ikke er rentabel for os som underleverandør, og så har vi i stedet valgt at koncentrere om de kunder, som ikke uden videre kan finde en underleverandør i et lavtlønsland. Bl.a. er de på Boma gået væk fra den 24 timers drift, som tidligere var vigtig for lønsomheden. Ganske enkelt fordi den ikke længere er lønsom.

Jan Bo Sørensen mener, at mange erhvervsledere og polikere ofte glemmer at kigge på alle de ekstra udgifter, som en virksomhed udsættes for udover lønnen og den slags. Ferie og sygdom koster ofte meget dyrt, og så tror han ikke på lønnedgang som en løsning for de danske virksomheder.

- I stedet skal medarbejderne måske gå lidt op i arbejdstid fra 37 til måske 40 timer om ugen, eller en halv time om dagen, det vil gøre os mere konkurrencedygtige, siger han. Selv om hans virksomhed efter det sidst aflagte regnskab havde en negativ egenkapital, så ser han positivt på fremtiden.

- Vi følger en nøje planlagt kurs for fremtiden, og selv om de sidste par år gav et større underskud end forventet, så bakker banken fortsat op omkring virksomheden, og her halvvejs igennem det nye regnskabsår, er egenkapitalen pænt positiv igen, siger Jan Bo Sørensen.

- Vores strategi er offensiv, hvor det er os, der bestemmer, fordi jeg tror på, at vi du bliver passiv og lader konkurrenterne bestemme, så har du tabt.Hvordan er 2004 gået, og venter du et bedre eller dårligere resultat i 2005?

- 2005 vil gå bedre end 2004, som faktisk er gået ret godt trods vores underskud i 2003/ 04, der begyndte for alvor at ske noget i januar og februar 2004, og lige nu har vi meget travlt, men 2005 bliver bedre. Vores problemer de sidste par år skyldes, at vores tre største kunder fik nedgang i omsætningen.

Hvordan har du gearet din virksomhed til at komme igennem 2005?

- Vi har investeret i en øget automatiseret produktion, ligesom vi investerer meget i gode kunderelationer, så vi udvikler nye produkter sammen med kunderne.

Lancerer du nye produkter/ydelser - hvordan og hvordan?

- Nej, som underleverandør har vi ingen slutprodukter at udvikle på, men vi udvikler forskellige produktionsprocesser og -produkter sammen med vores kunder.

Venter du øget omsætning, og hvilke kunder vil du sælge mere til?

- Ja, vi øger omsætningen, det kan vi allerede se nu, og vi satser på et øget salg til vores kernekunder.

Venter du skærpet/mindsket konkurrence, og hvorfra kommer konkurrencen?

- Konkurrencen bliver ikke mindre, og i vores branche kommer konkurrencen især fra Østeuropa, men også fra danske konkurrenter.

Har du planer om investeringer til næste år, og hvad vil du investere i?

- Vi vil investere i mere automatisering og flere robotter.

Har du sparet på dine omkostninger, og hvor vil du rationalisere?

- Ja, vi har sparet på lønomkostningerne, og desuden har vi fjernet den mindre lønsomme del af vores produktion, mens vi løbende arbejder på at bevare den lønsomme del af produktionen.

Har du brug for færre/flere medarbejdere?

- Jeg tror, at det bliver nogenlunde som nu, hvor vi har skåret et par medarbejdere ned i forhold til sidste år, men vi har netop ansat to nye, og jeg tror, at vi kommer til at ligge på en medarbejderstab på 20-30 personer.Hvad håber du mest for det kommende år?

- Jeg håber ikke mindst på, at råvarepriserne holder sig i ro, vi indgår årsaftaler med vores kunder, og selv om de har vist stor velvilje, når vi har henvendt os omkring de stigende metalpriser på verdensmarkedet, så koster disse prisstigninger os penge.

Hvad frygter du mest for det kommende år?

- Jeg frygter, at vi ikke længere er konkurrencedygtige, at vi ikke kan styre omkostningerne, og at konkurrenterne i udlandet bliver dygtigere, end vi havde regnet med.