Jeg føler mig personligt fornærmet over at blive rubriceret som en værdiløs morlil

Bankerne holder på pengene, når velbeslåede seniorer søger om boliglån. Men bankerne er formentlig rædselsslagne for at få Finanstilsynet på nakken, hvis de lukker for meget op for kassen. Nu må tilsynet give et klart signal om udlån til de velkonsoliderede og stoppe den urimelige aldersfascisme på boligmarkedet.

Foto: Søren Bidstrup

Allerede når man har rundet de 50 år, begynder det at stramme til med at blive kreditgodkendt til at optage boliglån. Og er man mellem 55 og 64 år, er der stor sandsynlighed for, at man må forlade banken med et blankt nej, viser en ny undersøgelse. Samtidig arbejder danskerne længere og længere i takt med den stigende pensionsalder. Hvordan f..... hænger det sammen? Svaret er, at det ikke hænger sammen!

Er man færdig, når man fylder 60? Færdig med at boligdrømme om at flytte fra land til by eller omvendt, fra stort til småt eller omvendt, tættere på børn og børnebørn eller omvendt (fy skamme!) eller færdig med at drømme om lån i friværdien til krydstogter og Michelin-restauranter? Niks, vel er man ej! Men flere og flere seniorer oplever, at bankerne spænder ben for, at drømmene kan udleves. Det betyder, at mange ældre stavnsbindes til deres bolig eller er nødt til at bytte ejerboligen ud med lejebolig for at få adgang til friværdien, og hvem har lyst til det, når man gennem et langt liv har været vant til at have sit eget, som vi siger i Jylland?

Personlig fornærmelse

Som repræsentant for den pågældende aldersklasse (det er hermed afsløret) føler jeg mig personligt direkte fornærmet over på den måde at blive rubriceret som en værdiløs morlil, der tusser rundt i haven og klager over vejret, og fatter sidder inde i stuen og venter på kaffen, mens verden kører forbi uden for hækken. I dag er flertallet af seniorer aktive samfundsborgere, som knokler langt op i 60erne og nogle af os et godt stykke op i 70erne også. Rent faktuelt er det simpelthen i strid med sund fornuft og kreditvurdering at nægte velkonsoliderede ældre med høj friværdi i boligen at optage boliglån. Især hvis der er tale om fastforrentede lån, som kan give en kursgevinst, når og hvis renten stiger.

»Jeg føler mig personligt direkte fornærmet over på den måde at blive rubriceret som en værdiløs morlil.«


Megen snak om nedslidning og tidlig tilbagetrækning har måske været med til at tegne et billede af seniorer som en klods om benet på resten af samfundet. Men virkeligheden er, at danskerne er flinke til at følge med op, i takt med at pensionsalderen bliver hævet. Dagbladet Børsen citerer således mandag nye tal fra Danmarks Statistik, som viser, at hele 94 pct. af de ældre, som blev »ramt« af den første stigning i pensionsalderen pr. 1. januar 2019 med et halvt år til 65,5 år, bliver i jobbet.

Ældre Sagen klar til udlån

Seniorernes interesseorganisation, Ældre Sagen, med 870.000 medlemmer har nu etableret et pantebrevsselskab, ejendomskreditselskabet AION, hvor ældre kan låne mod tinglyst pantebrev.

»Det er diskrimination, at ældre boligejere nægtes lån eller tilbydes lån på ringere vilkår end andre,« sagde Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup, forleden til Berlingske.

Bankerne får rutinemæssigt skylden for miseren. De tolker vejledninger fra Finanstilsynet om, at den såkaldte gældsfaktor kun må være to for pensionister, alt for firkantet og restriktivt, lyder kritikken. Men bankerne har fået masser af skældud for at låne for mange penge ud op til finanskrisen og er formentlig rædselsslagne for at få problemer med Finanstilsynet, hvis de lukker for meget op for kassen. Finanstilsynet melder hus forbi og mener ikke at have bidraget til nogen misforståelser hos bankerne. Men kære tilsyn – I må nok sende et tydeligere signal til bankerne og skære det ud i pap, at det er i orden at låne ud til pensionister med friværdi og solide pensionsordninger.