Japansk samhandel med udland skuffer markant i november

Mens de seneste udsigter for den japanske økonomi synes at pege i positiv retning, indikerer torsdagens data for samhandlen med udlandet en anderledes og langt mere dyster retning.

Foto: YOSHIKAZU TSUNO. Tokyo Stock Exchange.
Læs mere
Fold sammen

Den japanske eksport faldt med 3,3 pct. og dermed mere end ventet i november, mens importen droppede hele 10,2 pct. og således lå langt lavere end estimeret.

Det fremgår det af det japanske finansministeriums opgørelse torsdag morgen.

Analytikerne havde ventet et fald i eksporten på 1,6 pct. efter oktobers fald på 2,2 pct., mens importen var estimeret til at falde 7,3 pct. i november oven på et fald måneden før på 13,4 pct.

- Eksportvolumen har haft svært ved at øges, og der er stadig dvælende bekymringer over en opbremsning i de nye økonomier. Det gør det vanskeligt at forudse en stabil stigning i eksporten. Der er ingen solid drivkraft for økonomien, fordi såvel eksporten som det indenlandske forbrug fra både forbrugere og virksomheder har det småskidt, siger cheføkonom Yasunari Ueno fra Mizuho Securities i Tokyo til Bloomberg News.

Im- og eksporttallene efterlader et underskud på samhandlen på 380 mia. yen mod det ventede minus på 480 mia. yen.

Eksporten til Kina droppede 8,1 pct., i takt med at den økonomisk afmatning hos Japans største handelspartner har undergravet efterspørgslen. Det er tiende måned i træk, at eksporten til Kina falder.