Japansk renteforhøjelse er på dagsordenen

Renteforhøjelser er tilbage på radaren hos den japanske centralbank, Bank of Japan. Det skriver Reuters, der citerer flere kilder.

Arkivfoto. Renteforhøjelser er tilbage på radaren hos den japanske centralbank, Bank of Japan. Det skriver Reuters, der citerer flere kilder. Fold sammen
Læs mere
Foto: YUYA SHINO

Overvejelserne om at øge renten for første gang i et årti, skyldes den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, stramningscyklus, der trækker de globale renter op.

Centralbanken siges at være mere åbne over for en evaluering og måske overveje at hæve målet allere i begyndelsen af 2017, hvis de lange renter fortsætter opad og afspejler en klar forbedring i økonomien, vurderer kilder med tæt kontakt til Bank of Japan.

- Bank of Japans fokus næste år er nok ikke, hvordan man kan lempe mere, men drejer sig sandsynligvis om hæve rentemålet, siger en kilde til Reuters.

En anden kilde påpeger, at Bank of Japan sandsynligvis vil hæve målet før inflationen når op på 2 pct, selv om tærsklen for det scenarie vil være "ret høj".

Der er også en voksende erkendelse af, at den globale opadgående pres på de lange renter kan gøre det vanskeligt at holde den tiårige japanske rente på omkring 0 pct. i længere tid uden at udvide den i forvejen enorme balance.

Sidste gang Bank of Japan strammede pengepolitikken var 2007, da rentemålet på kort sigt blev hævet til 0,5 pct. efter en længere periode med kvantitative lempelser.