Japansk rapport viser svag tillid til økonomien

Den gennemgribende svage japanske økonomi og den igangværende opbremsning i Asien tynger tillidsskalaen ned hos de japanske virksomheder. Det viser den seneste undersøgelse af stemningen blandt store producenter fra centralbanken, Bank of Japan

Foto: TORU HANAI

Tankan-indekset for de store producenter faldt til 12 i september fra 15 i juni, fremgår det af dataene fra Bank of Japan torsdag.

Analytikerne havde ventet en aflæsning på 13 ifølge en undersøgelse foretaget af Bloomberg.

Og ses der frem til næste Tankan-rapport, ventes yderligere fald til 10 i december.

Der er voksende bekymring for, at Japans økonomiske vækst kan være dykket under nul i det seneste kvartal, hvilket vil tippe Japan over i den anden recession siden den nuværende japanske premierminister Shinzo Abe tiltrådte i 2012.

De store virksomheder, der har nydt godt af den svage yen og stigende overskud, har fortsat til gode at yde en indsats, når det gælder om at udvide de indenlandske investeringer.

Både Shinzo Abe og Bank of Japans topchef Haruhiko Kuroda har peget på, at investeringer og lønstigninger er nødvendige for at holde økonomien på vækstsporet og væk fra deflation.

- Tankan-undersøgelsen indikerer, at udsigterne fro Japans økonomi fortsat er grimme, siger økonom Yuichi Kodama fra Meiji Yasuda Life Insurance Co i Tokyo ifølge Bloomberg.

Kodama vurderer, at den økonomiske vækst er faldet 0,9 pct. annualiseret i sidste kvartal på grund af en vigende eksport i kølvandet af afmatningen i Kina.