Japansk bilgigant tilbagekalder 34 mio. køretøjer

Japanske Takata, der producerer komponenter til blandt andre Honda, har gentagne gange modtaget rapporter om defekte airbags.

Japanske Takata, der producerer komponenter til blandt andre Honda, har gentagne gange modtaget rapporter om defekte airbags. Derfor er selskabet nået til enighed med amerikanske tilsynsmyndigheder om at tilbagekalde alle køretøjer, der har denne specifikke airbag-type installeret. Det omfatter angiveligt op mod 34 mio. køretøjer og kan således blive den største tilbagekaldelse af biler nogensinde.

Det skriver Financial Times.

De defekte airbags kan ved en ulykke briste og derved sende splinter op i ansigtet på chaufføren eller passagererne. Fejlen blev første gang opdaget i 2004, men selskabet vurderede dengang, at der ikke var grundlag for yderligere undersøgelser.

Airbag-fejlen er hidtil forbundet med seks dødsfald, heraf mindst fire i USA, og tilbagekaldelsen kommer mindre end tre måneder, efter at den amerikanske sikkerhedsmyndighed National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) begyndte at uddele dagbøder til Takata for manglende samarbejdsvillighed i undersøgelser af fejlmeldte airbags.

Honda er en af Takatas største kunder, men tilbagekaldelsen gælder også køretøjer fra 11 andre bilproducenter, herunder Fiat, Chrysler, Ford, General Motors, Toyota og BMW.

Det glæder den amerikanske transportminister, Anthony Foxx, at Takata nu er gået til bekendelse, og tilbagekaldelsen er derfor "en sejr for offentlighedens sikkerhed".

- Transportministeriet tager dette nødvendige, proaktive skridt for at sikre, at de defekte komponenter bliver erstattet af nogle mere sikre af slagsen hurtigst muligt. Vi stopper ikke arbejdet, før alle airbags er erstattet, understreger Foxx over for Financial Times.