Japans økonomiske vækst overrasker på samtlige parametre

Den japanske økonomis vokseværk er genoptaget i andet kvartal efter første kvartals afmatning i kølvandet af otte kvartaler i træk med økonomisk ekspansion.

Den japanske økonomis vokseværk er genoptaget i andet kvartal efter første kvartals afmatning i kølvandet af otte kvartaler i træk med økonomisk ekspansion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai

Det fremgår af data fra de japanske myndigheder i Tokyo fredag morgen.

De tre måneder fra april til juni 2018 viser en overordentlig positiv udvikling i en foreløbig opgørelse, idet væksten i bruttonationalproduktet stiger markant, forbruget accelererer, og investeringerne øges markant.

BNP opgjort i sæsonkorrigerede tal steg 0,5 pct. på kvartalsbasis i andet kvartal, mens der på årsbasis var tale om en stigning på 1,9 pct.

Analytikerne havde ventet en stigning i væksten på 0,3 pct. i forhold til kvartalet før og en vækstforøgelse på 1,4 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Den høje væksttakt kommer samtidig med en nedjustering af væksten kvartalet før, hvor BNP er nedjusteret til en vækst på minus 0,9 pct. fra minus 0,6 pct. på årsbasis.

Dykkes der ned i tallene, viser privatforbruget en overraskende stigning på 0,7 pct. mod de ventede 0,2 pct. og et fald i forbruget på 0,2 pct. kvartalet før.

Virksomhedernes investeringer overrasker også markant med en stigning på 1,3 pct. mod den ventede stigning på 0,6 pct. og en investeringsvækst kvartalet før på 0,5 pct. mod hidtil antaget 0,3 pct.

Endnu et positivt tegn er inflationen, der trods en stigning på blot 0,1 pct. i BNP-deflatoren ligger højere end analytikernes estimerede nulvækst.

Kvartalet før steg BNP-deflatoren, der er et udtryk for inflationen, 0,5 pct.

/ritzau/FINANS