Japans økonomiske vækst i første kvartal højere end forudsagt

Den japanske økonomi ser nu endelig ud til at være på vej i den rigtige retning.

Læs mere
Fold sammen

Væksten i bruttonationalproduktet i første kvartal overgår både analytikernes forventninger og den tilsvarende vækst i sidste års fjerde kvartal.

Væksten i BNP opgjort i sæsonkorrigerede tal steg 0,6 pct. på kvartalsbasis og 2,4 pct. på årsbasis. Analytikerne havde ventet en vækst på 0,4 pct. i forhold til kvartalet før og på 1,6 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Det fremgår af de foreløbige data fra de japanske myndigheder i Tokyo onsdag morgen.

Dykkes der ned i tallene er det især positivt, at virksomhederne er begyndt at investere, samt at lønningerne så småt er begyndt at vise en stigende tendens.

- Der er nogle gode nyheder. Virksomhederne er langsomt ved at blive komfortable ved at investere mere i takt med at overskuddene øges. Lageropbygningen er til gengæld i ikke positiv. Det er en påmindelse om de negative effekter fra sidste års momsforhøjelse, siger økonom Yoshiki Shinke fra Dai-ichi Life Research Institute i Tokyo.

Investeringerne steg 0,4 pct. mod en flad udvikling kvartalet, mens privatforbruget steg 0,4 pct., hvilket også var tilfældet kvartalet før.

BNP-deflatorer, der er et udtryk for inflationen, øgedes 3,4 pct. på årsbasis mod de ventede 3,6 pct.

Mens første kvartal ser rigtig godt ud, er der lidt malurt i bægeret fra kvartalet før. Fjerde kvartals BNP-vækst blev nedrevideret til 0,3 pct. på kvartalsbasis og 1,1 pct. på årsbasis. Der hidtidige opgørelse viste en stigning på 0,4 pct. i forhold til kvartalet før og på 1,5 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.