Japans Centralbank fastholder pengepolitik og udsigtsvurdering

Den japanske centralbank, Bank of Japan, fastholdt pengepolitikken på det to dage lange møde, som blev afsluttet onsdag.

Den japanske centralbank, Bank of Japan, vil fortsat udvide den monetære base med 80.000 mia. yen årligt, hvilket var præcist som forudset blandt analytikerne inden mødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuya Shino

Dermed vil centralbanken fortsat udvide den monetære base med 80.000 mia. yen årligt, hvilket var præcist som forudset blandt analytikerne inden mødet.

Beslutningen blev som på det forrige møde bakket op af otte ud af de ni medlemmer af den pengepolitiske komité.

Bank of Japan vurderer, at økonomien udvikler sig i et moderat tempo men påpeger, at produktion og eksport er ramt af afmatningen i de nye økonomier.

For den hjemlige efterspørgsel gælder det, at forretningsinvesteringerne har vist en moderat væksttrend i takt med, at virksomhedernes indtjening er steget mærkbart. Og på baggrund af stigende beskæftigelse og højere indkomster har privatforbruget vist sig modstandsdygtigt, mens boliginvesteringerne er steget.

Centralbanken venter, at inflationen i form af forbrugerpriserne eksklusiv friske fødevarer vil stige fra det nuværende nulpunkt set i et "noget længere tidsperspektiv".

Som på det forrige møde ventes opsvinget at fortsætte i et moderat tempo, mens forbrugerpriserne det næste år sandsynligvis vil ligge så godt som uændret på grund af fortsatte fald i energipriserne.

Bank of Japan peger på, at de største risici for udsigterne er udviklingen i de nye økonomier samt de råvare-eksporterende økonomier. Dertil kommer gældsproblemer og momentum i den økonomiske aktivitet i Europa samt opsvinget i den amerikanske økonomi.

Bank of Japan bemærker, at bankens lempelige pengepolitik giver den tilsigtede virkning, og noterer, at programmet vil fortsætte, så længe det er nødvendigt med henblik på at opnå prisstabilitet med en inflation på 2 pct.