Japan: Økonomisk vækstscenarie skuffer på næsten alle parametre

Den japanske økonomi voksede for ottende kvartal i træk i de sidste tre måneder af 2017.

Den japanske økonomi voksede for ottende kvartal i træk i de sidste tre måneder af 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas White

Men den økonomiske vækst i kvartalet skuffer ifølge i den præliminære opgørelse markant, idet væksten i bruttonationalproduktet kun er halv så høj som estimeret blandt analytikerne.

Det fremgår af data fra de japanske myndigheder i Tokyo onsdag morgen.

BNP opgjort i sæsonkorrigerede tal steg beskedne 0,1 pct. på kvartalsbasis, mens stigningstakten på årsbasis kravlede op på 0,5 pct.

Analytikerne havde ventet en vækst på 0,2 pct. i forhold til kvartalet før og på 1,0 pct. i forhold til samme kvartal sidste år.

Den lave væksttakt skal ses i lyset af en overraskende høj vækst kvartalet før, hvor der var BNP-væksten var opgjort til 0,6 pct. på kvartalsbasis og 2,2 pct. på årsbasis.

Dykkes der ned i tallene er der dog enkelte positive tegn, idet privatforbruget steg 0,5 pct. mod analytikernes bud på 0,4 pct. Men igen er det kvartalet før, der med et fald i forbruget på 0,5 pct. spiller ind.

Til gengæld lå virksomhedernes investeringer overraskende lavt med en stigning på 0,7 pct. mod de ventede 1,1 pct., og en investeringsvækst kvartalet før på 1,0 pct.

Og inflationen ser stadig ikke ud til at kunne vristes ud nulvækst. BNP-deflatoren, der er et udtryk for inflationen, var som ventet uændret, mens der kvartalet før var en stigning på 0,2 pct.