Japan falder tilbage i recession i tredje kvartal

Efter et fald i det japanske bruttonationalprodukt (BNP) i andet kvartal fortsætter den negative udvikling, idet verdens tredjestørste økonomi er sendt i recession i tredje kvartal.

Foto: DIEGO AZUBEL. Det japanske BNP faldt 0,2 pct. i forhold til kvartalet før og 0,8 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Dermed er betingelserne for en recession opfyldt.
Læs mere
Fold sammen

Det viser nye tal fra de japanske myndigheder i Tokyo mandag morgen.

Det japanske BNP faldt 0,2 pct. i forhold til kvartalet før og 0,8 pct. i forhold til samme kvartal sidste år. Dermed er betingelserne for en recession opfyldt.

Analytikerne havde ventet et fald i BNP på 0,1 pct. på kvartalsbasis og på 0,2 pct. på årsbasis.

Kvartalet før var der et fald i BNP-væksten på 0,3 pct. i forhold til kvartalet før og på 1,2 pct. i forhold til andet kvartal sidste år.

Svage erhvervsinvesteringer og faldende lagre lå bag den fortsatte vækstopbremsning på grund af en til stadighed langsommere vækst i Kina og et svagt globalt vækstbillede, som har fået de japanske virksomheder til at holde igen med omkostningerne og lagt en dæmper på produktionen.

Og selv om væksten forventes at stige i indeværende kvartal, vil BNP-rapporten lægge pres på premierminister Shinzo Abe og Bank of Japans topchef, Haruhiko Kuroda, for at sætte skub i finans- og pengepolitiske stimuli, når den japanske centralbank holder pengepolitisk møde senere på ugen.

- Rapporten viser den stigende risiko for, at Japans økonomi vil fortsætte den tvivlsomme udvikling. De svage kapitalinvesteringer bliver en stadig større bekymring.

- Selv om virksomhedernes planer synes solide, er de ikke overbeviste om økonomiens modstandsdygtighed hverken hjemme eller i udlandet, siger økonom Atsushi Takeda fra Itochu Corp i Tokyo til Bloomberg News.

Varelagrene trak 0,5 pct.point ud af den samlede vækst i tredje kvartal, efter stigninger i lagrene i de to foregående kvartaler.

Erhvervsinvesteringerne trak samtidig BNP-væksten ned med 0,2 pct.point.

Til gengæld er der positive data for såvel BNP-deflatoren som for privatforbruget.

BNP-deflatoren, der er et bredt mål for inflationen i hele økonomien, steg til 2,0 pct. i tredje kvartal mod de ventede 1,7 pct., mens privatforbruget øgedes 0,5 pct. eller 0,1 pct.point mere end ventet.

Kvartalet før lå BNP-deflatoren på 1,5 pct. og privatforbruget viste et fald på 0,7 pct.