Japan: Et farvel til premierminister kan styrke den japanske yen

Når japanerne til september går til valg, kan det betyde et farvel til premierminister Shinzo Abe, der har siddet på posten siden 2012.

Shinzo Abe (tv.) og hans hustru Akie Abe ( AFP PHOTO / POOL / Nicolas Datiche) Fold sammen
Læs mere
Foto: NICOLAS DATICHE

Shinzo Abe er i øjeblikket involveret i en politisk skandale, hvor han er under beskydning for at udøve nepotisme. Hvis japanerne ikke vælger Abe, kan det ikke bare få konsekvenser for det politiske landskab, men også for den japanske valutas, yens, styrke.

Det vurderer Amy Zhuang, der er chefanalytiker for Nordea i Asien.

- Hvis Abe taber valget, kan det sætte et massiv aftryk på yen, skriver Amy Zhuang i en analyse.

Siden Abe blev premierminister, er yen overfor dollar svækket til omkring 110 yen for en dollar mod 80 yen for en dollar før, hvilket især skyldes trykning af nye penge for at øge inflationen.

- Det vil ikke være nogen overraskelse, hvis den kortsigtede spekulation gør, at yen bliver drevet mod 100 yen for en dollar, skriver Amy Zhuang. Hun forklarer dog, at beslutningstagerne i Bank of Japan formentlig ikke har lyst til at stramme pengepolitikken på kort.

En dollar koster 108,89 yen onsdag, mens prisen var 108,83 tirsdag ved dansk lukketid. En euro koster onsdag 126,61 yen mod en pris på 125,78 yen tirsdag, da de danske handlere lukkede ned.

I det tunge valutakryds - euro overfor dollar - styrkes euro til 1,1638 dollar for en euro onsdag fra 1,1565 dollar per euro tirsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS