Japan afviser snak om valutakrig

Den igangværende debat om lempelig pengepolitik for at styrke økonomien gennem en svagere valuta fik nyt liv onsdag, hvor Japan afviste anklager om, at landet forsøger at genoplive sin økonomi på bekostning af sine største handelspartnere.

Det skriver Financial Times.

På World Economic Forums møde i Davos i Schweiz langede Axel Weber, tidligere chef for Tysklands centralbank Bundesbank og nuværende bestyrelsesformand i UBS, ud efter blandt andre Japan og kaldte de lempelige pengepolitiske tiltag for "farligt territorium".

Axel Webers kommentarer kommer efter den senere tids udmeldinger fra Kina samt centralbankerne i Tyskland og Storbritannien. De har alle udtrykt bekymring for, at Japans lempelige pengepolitik er et forsøg på at drive værdien af yen ned, og at sådanne træk kan føre til gengæld fra andre lande og fremprovokere en decideret valutakrig.

Japans økonomiminister Akira Amari svarede onsdag igen på anklagerne fra især Jens Weidmann, Tysklands centralbankchef, som kritiserede de japanske politikeres opfordringer til den japanske centralbank for at bryde centralbankens selvstændighed.

- Tyskland er det land, hvis eksport har haft mest gavn af euroområdets fastkurssystem. Han er ikke i position til at kritisere andre, siger Akira Amari til Financial Times.

Japan stod ikke alene på mødet i Davos. Blandt andre Stanley Fischer, chef for Israels centralbank, bakkede op om uortodoks pengepolitik som en nødvendighed givet verdensøkonomiens nuværende svaghed.