Janet Yellen indikerede gradvis rentestigning

Federal Reserves pengepolitiske medlemmer kommer til at have mere end blot tillid til, at inflationen vil komme sig for at hæve renten igen efter den første forhøjelse.

Foto: MANDEL NGAN

Det indikerede centralbankchef Janet Yellen onsdag i en tale til The Economic Club of Washington, hvori hun nævnte, at tempoet i de fremtidige renteforhøjelser kan komme til at afhænge af "faktiske fremskridt" i prisstigningerne hen imod centralbankens målsætning.

Det er et skifte fra det hidtidige krav om, at Federal Open Market Committee skal være "rimelig sikker på", at inflationen ville nærme sig målet på mellemlang sigt.

Retorikken øger baggrunden for forventninger om, at renten vil stige gradvist efter en bredt forventet første renteforhøjelse senere i denne måned.

Federal Reserves foretrukne inflationsindikator steg med blot 0,2 pct. på årsbasis i oktober. Og kerneinflationen, som udelukker de volatile fødevare- og energipriser, steg 1,3 pct. Dermed er der stadig et godt stykke vej til Federal Reserves mål om 2 pct. inflation.

- Med den vedvarende afvigelse fra vores inflationsmål på 2 pct. taget i betragtning vil FOMC naturligvis omhyggeligt overvåge de faktiske fremskridt i retning af vores inflationsmål, når vi tager beslutninger fremover om Fed Funds-renten, lød det fra Janet Yellen.

Analytikere peger på, at mens FOMC synes klar til at forhøje renten senere i denne måned med "kun få håndgribelige beviser" på stigende inflation, har Janet Yellen nu tilkendegivet, at den pengepolitiske komité sandsynligvis får brug for mere direkte beviser, før de begynder at stramme pengepolitikken yderligere.

- Det betyder, at barren for den anden og de efterfølgende renteforhøjelser er sat højere end for den første renteforhøjelse, vurderer økonom Krishna Guha fra Evercore ISI i Washington i et notat.

Om Federal Reserves andet mandat - beskæftigelsen - sagde Yellen, at hun fortsat ser et stort antal mennesker, der ville tage et job, hvis det var tilgængeligt eller bedre betalt. Hun pegede på, at der fortsat er en stor mængde af deltidsansatte, og at det er et udtryk for en træghed, som forhindrer arbejdsmarkedet i at nå fuld beskæftigelse.