Jagt på fattige storforbrugere

Skatteydere med lav eller ingen indkomst og stort forbrug er i Ligningsrådets søgelys. Det bliver svært at finde dem, siger SFs skatteordfører.

Læs mere
Fold sammen
Nulindkomst og luksusforbrug interesserer skattevæsenet så meget, at Ligningsrådet nu beder kommunerne om at kigge disse skatteydere nærmere i kortene.

Men Skatteministeren har gjort opgaven vanskelig for kommunerne ved at afskaffe den såkaldte kapitalforklaring, hvor der også indgår oplysninger om privatforbruget, vurderer SFs skattepolitiske ordfører, Morten Homann.

Derfor har han stillet skatteminister Svend Erik Hovmand (V) et spørgsmål om, hvordan kommunerne i praksis skal løse opgaven, nu hvor de ikke umiddelbart kan se privatforbruget.

Ligningsrådet har udarbejdet en ligningsplan for perioden 1. juli 2004 til 30. juni 2005, hvor kommunerne opfordres til bl.a. at se på skatteydere med ingen eller meget lav indtjening og et uforholdsmæssigt stort forbrug.

Anslået indtjening
I første omgang får Ligningsrådet udarbejdet en drejebog for, hvordan aktionen skal genenmføres. Den relevante personkreds skal udsøges og derefter beskattes.

Ligningsrådet beder også kommunerne om en systematiseret ligning af personligt erhvervsdrivende, som ikke afleverer selvangivelse og derfor bliver sat i skat af en anslået indtjening.

Formålet med denne systematiserede ligning er at finde frem til om disse erhvervsdrivende udnytter skatte- og afgiftsreglerne på en måde, som er i strid med skattelovgivningen.