Jagt efter bakterie på lille mejeri

Selv om produktionen på det økologiske Thise Mejeri ved Skive ventes at begynde igen søndag, kan der gå et par uger, før fødevaremyndighederne er kommet til bunds i, om mælk fra mejeriet er smittekilde til 26 tilfælde af bakterien E.coli O157.

Mejeriet gennemgår lørdag en grundig hovedrengøring, og Fødevareregion Viborg vil foretage en nøje gennemgang af produktionsanlægget i et forsøg på at finde bakterien. Desuden udtages en mængde prøver, som i de kommende dage vil blive analyseret på laboratorier i Aalborg og Århus. Endelig vil der i den kommende tid blive taget prøver af mejeriets færdigvarer, indtil fødevaremyndighederne er kommet til bunds i sagen.

Selv om det ikke skulle lykkes af finde smittekilden i weekenden, vil det være fuldt forsvarligt for forbrugerne at drikke mælk fra mejeriet, når produktionen genåbnes, siger vicedirektør i Fødevaredirektoratet, Henrik G. Jensen.

Der er tale om det første egentlige udbrud af bakterien i Danmark. Hidtil har der kun været tale om enkeltstående tilfælde uden en fælles smittekilde.

Statens Serum Institut har interviewet de ramte om, hvor de har købt ind, hvad de har spist og drukket med mere, og i går samlede mistanken sig om, at fællesnævneren var mælk fra Thise Mejeri. Mejeriet standsede straks produktionen og trak sin mælk væk fra hylderne. Forbrugere med Thise-mælk i køleskabet advares mod at drikke den.

/ritzau/