Iværksætteren slog pensionisten

Tilværelsen som luksuspensionist er aflyst. Ole Andersen - tidligere direktør for Niro og York - har fundet sin indre iværksætter frem og skabt et nyt industrieventyr i forbund med sin tidligere hovedkonkurrent.

Iværksætteren slog pensionisten - 1
Ole Andersen kunne ikke lade være - da muligheden bød sig, slog han til og har sammen med Per Jespersen skabt det nye selskab Anhydro Group. <br>Foto: Thomas Andersen <p><br>
Læs mere
Fold sammen
Nytårsaften 2002 var sidste arbejdsdag for direktør Ole Andersen på York Refrigeration, og det var på det tidspunkt, ideen opstod.

Om det lige var under champagnebrusen ved indgangen til 2003, at den nu 63-årige Ole Andersen besluttede sig, skal være usagt, men hen over starten af det nye år fik han projektet tegnet ned:

At samle flere mindre virksomheder i den branche, han kendte så godt efter 30 år.

At skabe en af verdens største producenter af inddampnings- og tørringsteknologi.

At slå Niro - hans gamle arbejdsplads i mere end 25 år - af banen.

For Ole Andersen var det oplagt, at der var synergier at udnytte, og at der ville være plads i markedet til en ny, stærk enhed med potentiale til stor fremtidig vækst.

Og når der så banker et ægte iværksætterhjerte i brystet, så skal sådan en tanke naturligvis følges til dørs.

Resten er egentlig historie, for i dag er det en kendsgerning, at det er lykkedes at samle konkurrenter, mennesker og investorer til skabelsen af det nye Anhydro Group.

Ole Andersen sætter sig ganske naturligt for bordenden af bestyrelsen.

Fra mejeriet til fabrikken
Ole Andersen hører ikke til dansk erhvervslivs mest højtråbende eller medieprofilerede direktører, og at Ole Andersen skulle nå så langt, som tilfældet er, lå ikke i kortene, da han blev færdig som mejerist i 1959.

Dog var det tydeligt, at Ole Andersen ville videre. Først tog han en kontoruddannelse på Maglemølle Papirfabrik, og da han siden kom til De Forenede Papirfabrikker, fik han færten af værdien af en højere eksamen.

Så ved siden af arbejdet blev Ole Andersen civiløkonom, og dermed var hans bane udstukket som direktør i de næste 30 år.

Solgte Niro Atomizer
Fra 1970 var Niro i Søborg Ole Andersens hjemmebane.

Niro Atomizer, som selskabet hed dengang, var ejet af De Danske Sukkerfabrikker - det nuværende Danisco - og Ole Andersen steg hurtigt i graderne.

I 1978 blev Ole Andersen administrerende direktør for Niro, og han var også med til at lægge Niro med i fusionen mellem Danisco og De Danske Spritfabrikker i 1989.

Ole Andersen sad også for bordenden, da Niro-gruppen i 1993 blev købt af den store tyske GEA-gruppe.

Det var en stor overraskelse, at Danisco i sin tid ville af med guldægget Niro og dets næsten 40 datterselskaber på verdensplan.

Prisen var 950 millioner kroner - penge som Danisco havde hårdt brug for i en skrantende periode.

Hjem til Århus
Det kom ikke til noget egentligt brud mellem Ole Andersen og Niro, men da muligheden for at sætte sig i chefstolen for århusianske York Refrigeration opstod i 1997, slog han til. Her nåede Ole Andersen også inden pensioneringen i 2002 at blive vice president for York International.

Sideløbende med bestyrelsesposter i Løgstør Rør, Hans Andersen Holding og Investeringsforeningen Gudme Raaschou har Ole Andersen også sat sig på formandsposterne i Simatek og Anhydro - de to Niro-konkurrenter.

Så da Anhydros direktør gennem mere end 20 år Per Jespersen havde solgt sit selskab Tortejorg til svenske Alfa Laval og dermed pludselig var ledig på markedet, da vidste Ole Andersen godt - i de første måneder af sidste år - hvad klokken var slået.

Et nyt makkerpar, selv om de var gamle konkurrenter, var skabt.

Tilbage stod blot at overtale ejere, investorer og en frygtelig masse jurister. I går bar arbejdet frugt, og en koncern med en omsætning på en lille milliard kroner er skabt.