Iværksætteren, der blev aktivist

Rasmus Visby har næsten ikke tid til sine forretninger, fordi der er så mange uretfærdigheder og myndighedsovergreb at slås med. Nu overvejer han at blive journalist.

Rasmus Visby er lige dele aktivist og iværksætter – og nu vil han måske være journalist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

På overfladen ligner Rasmus Visby én blandt mængden af energiske og iderige iværksættere, som befolker dansk erhvervsliv.

IT-selskabet BullGuard lagde grunden til en mindre formue, og forinden har han været konsulent og solgt headsets, og nu driver han We Love Cables, som sælger alt-i-ét mobilkabler til hoteller og vinfirmaet Flaskeposten og har investeret i ejendomme.

Men Rasmus Visby har næsten ikke tid til at pleje sine virksomheder, som af den grund ligger lidt stille. Han involverer sig nemlig jævnligt i overgreb og uretfærdigheder fra myndigheders og store organisationers side, hvad enten det drejer sig om Nykredit, elselskabet Radius eller Skattestyrelsen. Hans foretrukne våben er søgning af aktindsigt.

Rasmus Visby var en af de første, der gik i kødet på Nykredit i 2014, fordi han var forarget over kreditkæmpens gebyrer. Han opdagede, at Nykredit er foreningsejet og besluttede at tilkæmpe sig magt gennem sammenslutningen Consum, som fik hjulpet en halv snes personer ind i repræsentantskabet. Under processen blev han personligt inviteret til kaffe hos koncernchef Michael Rasmussen.

»Det er mig, der har sat demokratidiskussionen på dagsordenen i Nykredit,« erklærer han med slet skjult tilfredshed.

På et tidspunkt blev Rasmus Visby træt af at knokle med at sælge sine historier til journalister på etablerede medier og oplevede, at de enten ikke tog hans historier alvorligt – eller huggede dem fra ham. Derfor har han lavet sin egen podcast, »Visbys Verden«, hvor han selv fortæller om sine erfaringer.

Rasmus er mest kendt for sin afsløring af, at KAB-direktør Flemming Strøm brugte stemmer fra boligforeningen til at sikre sig plads i elselskabet Radius’ bestyrelse. Visby kendte Strøm, fordi de to begge stillede op til valget i Nykredits repræsentantskab.

»Jeg har en sindssyg hukommelse, så jeg husker ting og kan sammenholde ting på kryds og tværs. Min mavefornemmelse sagde mig, at der blev brugt stemmer fra de almennyttige boligselskaber til bestyrelsesvalget i Radius, men jeg kunne ikke dokumentere det. Men så ser jeg på Twitter, at der er nogle, der griner af, at Flemming Strøm blev valgt til bestyrelsen,« fortæller han.

»Så tænkte jeg, hvor hulen har han fået 3.000 stemmer fra uden at lave kampagne? Så fandt jeg ud af, at Radius er en offentlig virksomhed og bad om aktindsigt i tidspunkter for stemmeafgivelsen for de enkelte kandidater,« siger Visby.

Fra BullGuard-dagene vidste Rasmus Visby, at når der kom en ordre ind, så kom der en tidsangivelse på, så han bad om aktindsigt i tidspunkter for stemmeafgivelse for de enkelte kandidater.

»Så kunne jeg se, at der var et unormalt mønster. I Flemming Strøms tilfælde kom stemmerne nemlig i batches, og så havde jeg fat i den lange ende.«

Lige nu kæmper Rasmus Visby med Skattestyrelsen, som har dobbeltbeskattet ham, fordi hans revisor har fumlet med håndteringen af et ulovligt aktionærlån.

»Jeg er vant til at arbejde meget datamæssigt og finde ud af, om der er et mønster. Jeg har mistanke om, at der sidder to medarbejdere i Skattestyrelsen, der bruger de samme afgørelser fra Landsskatteretten til at afgøre sager om dobbeltbeskatning af hovedaktionærer, og så er den jo gal,« forklarer han.

Iværksætter eller journalist? Rasmus Visby står på vippen.

»Jeg står lige nu i et krydsfelt – skal jeg tage en journalistuddannelse og køre den vej, eller skal jeg gå tilbage til iværksætteriet og give mine kabler noget kærlighed. Det er den korsvej, jeg står ved,« siger han.