Iværksættere tvivler på pakkens virkning

Hensigten er god. Men iværksættere og virksomhedsmæglere tvivler på, at konkurrenceevnepakken får flere til at starte egen virksomhed eller sætter gang i generationsskiftet.

Læs mere
Fold sammen
Regeringen vil med sin konkurrenceevnepakke gøre det lettere at starte virksomhed i Danmark og nemmere at foretage generationsskifte.

Men i iværksættermiljøet og blandt virksomhedsmæglere tvivler man på, at pakken får større betydning, selvom den er et skridt i den rigtige retning.

På iværksætterområdet foreslår regeringen følgende:

at det skal være lettere at bruge aktier og optioner til aflønning

at etableringskontoordningen forbedres, og at man helt fjerner tidsbegrænsningen for, hvor mange år man kan fremføre et skattemæssigt underskud.

Nicolai Seest, der er formand for Dansk Iværksætter Forening, finder det positivt, at regeringen ønsker at styrke indsatsen på iværksætterområdet - ikke mindst når det gælder aflønning med aktier.

»Men jeg tror ikke, konkurrenceevnepakken vil skabe flere iværksættere. Jeg ser dog kun pakken som et første skridt og håber, at de hvert år kommer med en pakke med mindst lige så store ambitioner,« siger Nicolai Seest.

Han savner først og fremmest nogle instrumenter til kapitalfremskaffelse for nystartede virksomheder.

På generationsskifteområdet anslår skatteminister Svend Erik Hovmand (V), at 100.000 virksomheder står overfor generationsskifte de næste ti år.

Nu vil regeringen først og fremmest gøre det muligt for nære medarbejdere - og ikke kun familiemedlemmer - at overtage en virksomhed på favorable vilkår.

Det forslag får ros hos Advizer Virksomhedsmæglere.

»Det største problem er bare at finde købere til virksomhederne. De fleste har hverken i familien eller blandt de nærmeste medarbejdere, nogle personer, der er interesserede i få det besvær og løbe den risiko, der ligger i selv at overtage en virksomhed. Mange af virksomhederne er ikke attraktive, fordi ejerne ikke har fokus på at gøre virksomheden interessant og dermed salgbar,« siger direktør Søren Nørbjerghan.

Jørgen Barfoed fra Virksomhedsbørsen i København, vurderer at konkurrenceevnepakken er bedre end ingenting for de virksomheder, der står over for generationsskifte.

»Men det store problem er, at det er meget svært at skaffe penge til at overtage en virksomhed. Hvis man vil være selvstændig, skal man kunne finansiere en goodwill, driftsmidler og ikke mindst driftskapital. Og det er der ikke mange banker, der vil være med til,« siger han.

Regeringens

konkurrenceevnepakke punkt for punkt

Et spark til optimismen