Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Listen over de rigeste danskere er domineret af mandlige industrialister og nogle få kvinder, der som Ane Uggla (Mærsk), Hanni Toosbuy Kasprzak (Ecco) og Lone Færch har arvet store virksomheder, som de ikke selv driver aktivt.
Men i år rykker handels- og servicevirksomhederne og ikke mindst kvinder, der selv har skabt og udviklet deres virksomheder, ind som nye på listen.
Susanne Hessellund, 46 år, helikopterpilot, mor til seks børn i alderen fra 7 til 21 og stifter og ejer af Bel Air Aviation i Esbjerg symboliserer udviklingen. Hendes service-selskab flyver mandskab ud til boreplatforme og vindmølleparker i Nordsøen. Hun kan nu kalde sig en af landets rigeste med en formue på 1,1 mia kr. På listen er hun nr. 83 blandt Danmarks 100 rigeste.Det er ikke mindst et supergodt regnskab for 2013, der øger værdien af hendes virksomhed. Men det forhold, at hun betjener en offshore-branche i rivende vækst, er ligeledes med til at øge værdien af hendes formue.
Susanne har helt fra lille drømt om at blive helikopter-pilot. I dag beskæftiger hun 70 medarbejdere og råder over seks helikoptere.. Hvorvidt hun vil befinde sig på rigelisten fremover, vil fremtiden vise. For Susanne er vækst og øget formue ikke noget mål i sig selv. Når kunderne vækster, vil hun naturligvis vokse med, for alternativet er stilstand.
Men væksten skal ske med udgangspunkt i det nye hovedkvarter i Esbjerg Lufthavn, som Bel Air netop har taget i brug. Her samler hun medarbejderne omkring sig og opbygger en unik virksomhedskultur, hvor kunderne, de ansatte og deres familier er i centrum.Fordi hun selv har seks børn, ved hun, hvor meget hjemmefronten betyder. Især i en virksomhed, hvor medarbejderne som hun siger »trækker igennem«, når der er brug for det. Hun har indrettet det nye hovedkvarter med børnerum og faciliteter til familierne – de yngste af hendes børn kommer dagligt i virksomheden. Og når en helikopterpilot har været på kursus i udlandet i tre uger for at tage et nyt certifikat, er pilotens kone den første, der får en blomsterhilsen fra Susanne.
»I år har vi har brug for at konsolidere os og koncentrere os om at betjene vores fire store kunder, DONG, Hess, Maersk Offshore og Siemens bedst muligt,« pointerer Susanne Hessellund.
Men på sigt vil hun byde på nye opgaver i Nordsø-området, hvor både tyskere, hollændere og englændere er meget aktive med opbygning af vindmølleparker og udvinding af olie og naturgas.
Hendes kontrakter løber typisk over fem år. Så kommer de i udbud.
Selfmade kvinder
Handels- og servicesektoren kan også byde på andre kvindelige virksomhedsejere, som nu banker på blandt de allerrigeste danskere.
Det gælder f. eks Lise Aagaard, der sammen med sin mand Peter står bag smykkekollektionen »Troldekugler«. De små halskæde-figurer bringer Lise og hendes familie ind på en plads som nr. 78 med en formue på 1,2 mia. kr.
Ny på listen er også Hanne Birkerod Madsen fra HSN-koncernen, der fremstiller og forhandler produkter til pelsdyr-branchen. Virksomheden er under generationsskifte til sønnen, som er administrerende direktør, men det er en kvinde, der i årevis har stået bag virksomheden. Pelsdyrbranchen har været lukrativ at levere til i de senere år. Men nu har Kina lukket ned for luksus, så spørgsmålet er, om ejerne af Hedensted-Gruppen, som virksomheden hedder i daglig tale, formår at holde sig på listen.
Tøj og 3D bag nye formuer
Blandt de nye på rigelisten finder man også en del mænd fra handels- og servicesektoren.
Det er Jens Poulsen, hovedaktionær i modetøjsimperiet DK Company, et godt eksempel på.
Han stryger ind på en plads som nr. 95. Hans forretningside er at drive en række tøjbrands i mellemklassen og skabe kritisk masse ved at samle alle andre funktioner end markedsføring i et samlet back office og sælge varerne på nettet og i modebutikker.
Hans »blomster-koncept« har indbragt ham mange management-priser, og det virker fremragende, kan man se af hans regnskaber. Senest har han overtaget mærkerne InWear, Part Two, Matinique og Soaked in Luxury samt butikskæden Companys fra IC Companys.
Hos Jens Poulsen har en masse andre gamle kendte mærkevarer som f.eks. Dranella-mærkerne fået nyt liv.
Blandt de nye rige finder vi også skaberen af T. Hansen-kæden, Bent Jensen. Han tager fremdeles nye forretningsområder ind i sine butikker – senest fyrværkeri og campingartikler. Blandt listens højdespringere skiller ejerne af IT-virksomheden 3 Shape sig ud. 3 Shape blev etableret af to ambitiøse studerende, Nicolai Deichmann og Tais Clausen, da de var i tyverne. I dag betegnes deres virksomhed ofte som CAD/CAM-industriens Google, selv om der endnu er lang vej, inden stifterne kan mønstre den samme formue som Google-stifterne Larry Page og Sergey Brin, der hver i sær er god for mere end 110 mia. kr. De to danske IT-guruer rykker henholdsvis 27 og 26 pladser op ad listen.
Det største højdespring med et avancement på 42 pladser præsterer konceptmageren Christian Stadil. Han rykker frem til plads nr. 23.
Hans og faderen Thor Stadils Thornico-imperium rummer dog ikke blot Hummels sportsbeklædning, men også osteproduktion, skibsfart og en lang række andre forretningsområder. Det er besluttet at børsnotere en væsentlig del af koncernen. Det er bl.a. i den sammenhæng, at den eksplosive vækst i formuen skal ses. Børsnoteringen gør værdierne synlige, selv om vi endnu har til gode at se, lige præcis, hvilke dele af imperiet investorerne på aktiemarkedet får lov at blive medejere af.
Værdisætningen er også præget af et godt 2013-regnskab. Omsætningen i Thornico spang hele 1,7 milliarder kroner frem til i alt over 5,5 milliarder kroner, efter at koncernens rederi, Thorco, sidste år tog den kriseramte konkurrent Clippers flåde af specialfragtskibe under sine vinger.
Driftsindtjeningen (EBITDA) hoppede samtidig frem og blev mere end fordoblet til næsten 650 millioner kroner.
»Den indtjening får os til at tro, at hele virksomheden i dag er over fem milliarder kroner værd, og det, mener jeg, er en konservativ værdiansættelse,« sagde Thor Stadil 3. juni, da regnskabet blev offentliggjort.
Fynske esser
Blandt de øvrige højdespringere på listen er de to de fynske veteraner, Nielsen og Nielsen, Svend Aage og Carl Christian.
Hovedvirksomheden i deres imperium er Micro Matic, der opererer i den lukrative globale niche for fadølsarmaturer. Virksomheden går rigtigt godt efter at være rationaliseret i bund, og efter at store dele af produktionen er flyttet til Litauen.
En anden fynsk milliardær, Torben Østergaard Nielsen, Middelfart, har også fået en ordentlig optur.
Værdisætningen af hans selskab United Shipping and Trading med Bunker Holding har utvivlsomt haft gavn af, at konkurrenten O.W. Bunker i Aalborg er blevet børsnoteret og har fået sine værdier synliggjort.
Den sidste større højdespringer på listen gør det også i servicesektoren. Det er hotel-familien Arp-Hansen.Arp-Hansens 12 hoteller trækker stadig flere gæster og konferencer til hovedstaden med det nye Tivoli Hotel i spidsen. Brødrene Arp-Hansen avancerer 16 pladser til nr. 64.