Iværksætter: Frygt for nederlag holdte mig tilbage

Springet. Efter syv år som leder forlod Pia Marie Schougaard forsikringsvirksomheden Tryg til fordel for egen handelsvirksomhed.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I syv år var fokus stift rettet mod at skære ind til benet og effektivisere. Pia Marie Schougaard arbejdede i Tryg tæt under direktør Stine Bosse i bestræbelserne for at strømline koncernen. Som chef for region Sjælland med mere end 100 ansatte under sig havde hun arbejdet sig til toppen af den finansielle sektor i Danmark.

Men udfordringerne som lønmodtager, var ikke nok til at mætte hendes appetit. Hun gennemførte en MBA, for at finde ny inspiration, men uddannelsen gav blot mere næring til ønsket om at blive selvstændig.

I foråret 2005 overtog Pia Maria Schougaard en handelsvirksomhed i Faaborg. Hun havde fundet den på en virksomhedsbørs på nettet, og som led i et generationsskifte var hun nu sin egen chef med otte ansatte under sig. Den 21 år gamle virksomhed Kaaredesign forhandler firmagaver, reklameartikler og firmatøj samt rådgiver virksomheder i at finde den rigtige gave til medarbejdere og kunder.

Virksomheden havde givet underskud fire år i træk, og Pia Maria Schougaard kom selv ud af det først år med et dundrende underskud på minus 600.000 kr. før skat. Forklaringen på det var, at hun meget hurtig tog en drastisk beslutning og flyttede virksomheden fra Faaborg til Ringsted.

Den beslutning gave pote allerede i hendes andet regnskabsår, hvor Pia Maria Schougaard hev et overskud på 447.000 før skat.

Den største bekymring blandt personer, der overvejer et liv som selvstændig, er den økonomiske risiko. Hvilke tanker gjorde du dig om det element?

- Det der holdte mig tilbage var en frygt for nederlag. Jeg havde haft stor succes i Tryg, men uden sikkerhedsnet var det muligt at fejle og nederlag, opfattede jeg jo som en katastrofe. - Desuden havde jeg en rigtig god løn, en god pensionsordning, jeg havde firmabil og gratis mobiltelefon. Jeg havde et hav af goder og jeg må indrømme, at det var svært at give slip. Da tidspunktet kom, hvor jeg skulle aflevere bilen og en række af de andre ting, virkede det utrolig mærkeligt. Man føler det som et tab, men det er det i virkeligheden ikke. Jeg havde stadig mine kompetencer og lyst til at skabe noget.

Hvilke reaktioner fik du fra din omgangskreds? Mange syntes, at det var vanvittigt at give slip på et så godt job, og man skal nok også være lidt speciel for at kaste sig ud i det. Når jeg ser tilbage, har jo haft en masse privilegier i de stillinger, som jeg har haft, og har fået mig en række gode uddannelser samt en MBA. I sidste ende var det bare ikke mig. Jeg var kommet til et punkt, hvor jeg ikke ville leve som en turist ombord på en bus. Jeg ville selv tage hånd om min rejse.

Hvad har den største udfordring været i dit virke som selvstændig? Man møder en masse udfordringer, som man ikke anede eksisterede på forhånd. I de situationer er det godt at have en fightervilje og virkelig være udholdende. En af de absolut største udfordringer i forløbet har været at finde de rigtige medarbejdere. Jeg er blevet bevidst om omkostningen, der er forbundet med ansættelser. For det tager mindst tre måneder at indkøre folk i virksomheden, og derfor kan det ikke nytte noget at ansætte de forkerte. Den opgave har jeg brugt utrolig mange kræfter på.

Hvordan adskiller dig i dag fra før du blev selvstændig? Jeg er blevet utrolig fokuseret på de ting, som er væsentlige. Jeg er nok blevet en anelse mere hård og går ikke op i, hvad andre folk tænker. Folk går for meget op i småting. Min holdning er, at man skal tage sig sammen og komme videre.

Kan du forstille dig at blive lønmodtager igen? Nej, jeg kan bestemt ikke forstille mig at være lønmodtager igen. Jeg kan ikke undvære min selvstændighed.

Hvad er perspektiverne for virksomheden? Mit mål er at sikre et stationært plus på bundlinien. Nu skal der ro på efter nogle hektiske opstartsår. Forretningen skal konsolideres, så vi kan vækste yderligere og blive gældfri. Fokus er på at blive total uafhængig.