Italienske banker i fald efter EU-afgørelse om bankregler

De italienske banker fortsætter faldet på børsen tirsdag eftermiddag, efter at en ny afgørelse fra EU-domstolen bakker op om reglerne for banker i krise, der blev opdateret i 2013.

Foto: GIUSEPPE CACACE. De største børsfald i den italienske banksektor findes hos Banca Monte dei Paschi di Siena, der falder 5,8 pct. tirsdag eftermiddag.
Læs mere
Fold sammen

Dengang ændrede EU-Kommissionen reglerne, så det fremover skulle undgås, at skatteyderne fik regningen i første omgang, hvis en konkurstruet bank skulle reddes.

De opdaterede afviklingsregler i bankunionen lægger dermed op til, at hvis en bank er ved at gå ned, skal tabene i første omgang betales af aktionærerne og dem, der har lånt penge til banken (såkaldt bail-in, red.). Myndighederne kan derefter bestemme, om en nødlidende bank skal lukkes eller genoprettes ved hjælp af afviklingsfonden.

Ifølge Bloomberg udviste domstolen støtte til EU-Kommissionens regler i tirsdagens afgørelse, der faldt i forbindelse med en sag om en bankredning i Slovenien.

- Byrdefordeling mellem aktionærer og efterstillede kreditorer som en forudsætning for Kommissionens godkendelse af statsstøtte til en bank med et underskud, er ikke i strid med EU-lovgivningen, slog EU-domstolen fast ifølge mediet.

Nyhedsbureauet Reuters skriver ligeledes, at dommerne vurderede, at det er juridisk forsvarligt at pålægge investorerne sådanne tab, men de ville ikke til at kræve, at det skete automatisk.

Domstolen slog fast, at mindre kreditorer og investorer ikke nødvendigvis skal lide et tab, før en bank bliver reddet, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Afgørelsen falder samtidig med, at Italien forsøger at finde en løsning, der kan redde landets nødlidende banker. Modvinden til bankerne i landet har været kraftig på det seneste, og der har været reel frygt for et kollaps.

Derfor forhandler Italiens premierminister, Matteo Renzi, lige nu med EU om en bankpakke, der kan redde de finansielle institutioner i landet. Ifølge Reuters ønsker Italien netop at fritage investorerne for tab, da myndighederne frygter, at det ellers vil underminere tilliden til landets økonomiske styring.

De største børsfald i den italienske banksektor findes hos Banca Monte dei Paschi di Siena, der falder 5,8 pct. tirsdag eftermiddag, mens Banca Popolare dell' Emilia Romagna og Banca Popolare di Milano Scarl følger lige efter med fald på 5,2 pct.