Italienske aktier stiger og renten falder efter politisk drama i Rom

Five-Star Movement leader Luigi Di Maio leaves the Italian parliament in Rome Friday, May 25, 2018. Italy's premier-designate Giuseppe Conte is finalizing his proposed cabinet list as European leaders begin weighing in on the EU's future with decidedly euroskeptic and populist Italy in its ranks. (Angelo Carconi/ANSA via AP) Fold sammen
Læs mere
Foto: Angelo Carconi

Søndag opgav Giuseppe Conte, der er udpeget til at blive Italiens næste premierminister, at danne regering. Det skete efter et møde hos præsidenten.

Det var uenighed om den foreslåede finansminister Paolo Savona, der er meget euroskeptisk, der har fået Conte til at droppe regeringsdannelsen. Sergio Mattarella, der er præsident i Italien, sagde søndag aften, at Italien ikke kan have en finansminister, der vil ud af euroen.

Det er blevet taget godt imod af investorerne, der er med til at sende aktierne på den italienske børs FTSE MIB op med 1,8 pct. mandag morgen, renterne ned og euro op.

Den politiske uro gør desuden, at Sergio Mattarella, overvejer at udpege den tidligere chef i Den Internationale Valutafond (IMF) Carlo Cottarelli til at stå i spidsen for en midlertidig regering, skriver Reuters.

- Markedet ser ud til at tage godt imod nyheden, men jeg tror ikke, at en midlertidig regering er særligt betryggende. Det kan godt være, at vi ikke står lige ved kanten, men vi er stadig tæt på den, siger Stephane Ekolo, der er aktiestrateg hos TFS Derivatives til Bloomberg News.

- Det, vi er vidne til, kan være enden på den anden italienske republik, siger Stephane Ekolo.

Det især bankaktierne, der stiger fra morgenstunden mandag. Ifølge Bloomberg News steg bankaktierne samlet med 3,3 pct. i den tidlige handel.

De to umage partier Femstjernebevægelsen og det højreorienterede Lega, som vil danne koalitionsregering, har trods præsidentens modstand fastholdt Savona som finansminister. Legas leder, Matteo Salvini, har tidligere talt om, at der måske skal et nyt valg til, hvis præsidenten ikke accepterer ministrene.

- Et nyt valg giver som regel ikke grund til fejring, men i dette tilfælde vil det være bedre end udsigten til en euroskeptisk finansminister, siger Sean Callow, der er seniorvalutastrateg hos Westpac Banking i Australien, til Bloomberg News.

Mandag morgen har nyheden om afvisningen af finansministeren været med til at styrke euro overfor dollar. Den fælleseuropæiske valuta euro koster 1,1704 dollar mandag morgen. Fredag eftermiddag var prisen derimod 1,1654 dollar.

Nyheden er mandag med til at sende de italienske rente ned. Renten på den tiårige statsobligation falder 8 basispoint til 2,37 pct.