Italiens nedtur mod Sverige kan koste milliarder

Det får større konsekvenser for landets økonomi end blot tabte TV-rettigheder, at Italien ikke skal med til VM. Det siger en tidligere præsident for landets fodboldforbund.

Det kan blive dyrt, at det ikke lykkedes det italienske landshols med træner Giampiero Ventura i spidsen at kvalificere sig til VM. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIGUEL MEDINA

Det bliver dyrt for Italien, at de mandag mislykkedes i sit forsøg på at kvalificere sig til sommerens VM-slutrunde i Rusland. Ifølge en tidligere præsident for landets fodboldforbund kan det komme til at koste omkring 1 milliard euro (7,5 milliarder kroner).

Det skriver Bloomberg.

Franco Carraro er medlem af den tidligere premierminister Silvio Berlusconis parti Forza Italia og var i 70erne præsident for det Italienske fodboldforbund. Han mener, at konsekvenserne af Italiens manglende kvalifikation rækker ud over tabte reklame og tv-indtægter.

»Der er meget mere i i det, herunder tabte salg for rejseselskaber for ikke at nævne betting-selskabernes turnaround og barer og restauranter landet over,« siger Carraro ifølge Bloomberg i et interview.

Det står klart, at Italien ikke kommer med til VM, da de mandag spillede 0-0 mod Sverige. Det første opgør var endt 1-0 til Sverige.

Andre italienske analyser har fokuseret på tab af reklamesalg og sponsoraftaler med landsholdet i de kommende år. Blandt andet skriver erhvervsmediet Il Sole 24 Ore, at konsekvensen vil være et tab på omkring 100 millioner euro (omkring 750 millioner, red.).

Men det er det ikke et retvisende billede, mener Franco Carraro altså. Han mener, at konsekvenserne vil være mere vidtrækkende for landets økonomi, netop som den synes at stabilisere sig efter, at den i lang tid har været presset. For udover at det italienske landshold ikke skal til VM, vil alle træningskampe indtil EM-kvalifikationen i slutningen af 2018 tiltrække mindre interesse og dermed penge.

Landsholdets trøjesponspor Puma har allerede mærket konsekvenserne af den manglende kvalifikation. Aktierne faldt en smule tirsdag, og ifølge Bloomberg-analytiker Chen Grazutis kan landets fravær til slutrunden koste tøjgiganten op mod 140 millioner dollars (883 millioner kroner, red.). Puma har dog selv meldt ud, at de kan kompensere for eventuelle tab i trøjesalg, og at de ikke ændrer deres salgsestimater.