Italienere starter ny magtkamp om Greentech

Der er atter voldsom blæst om det børsnoterede vindmølleselskab Greentech. To stridende italienske investorer kæmper netop nu om magten. Den ene har netop indkaldt til ekstraordinær generalforsamling, hvor bestyrelsen kræves afsat.

Foto: MARCELLO PATERNOSTRO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det trækker op til endnu en magtkamp i Greentech, der de sidste par år har været skueplads for et utal af magtkampe og udskiftninger i bestyrelsen.

To italienske investorer strides netop nu om magten over det børsnoterede vindmølleselskab, der blandt andet kontrollerer tre italienske vindmølleparker.

Den ene investor, GWM Renewable Energy, har købt en stor aktiepost i selskabet af de to velhavere Ole Staxen og Borris Tangaa Nielsen, der gennem selskabet Staxbo sad på 13,24 procent af aktierne. GWM har dog købt yderligere aktier i selskabet og kontrollerer nu 18,72 procent af aktierne.

Læs også: Greentech fastholder forventninger

Og den indflydelse har GWM tænkt sig at bruge. Således har den nye storaktionær krævet en ekstraordinær generalforsamling, hvor bestyrelsen skal skiftes ud. Sådan lyder kravet i hvert fald, men hvordan GWM med sine knap 19 procent af stemmerne vil få flertal til den beslutning er endnu uklart.

Hemmelig investor

Det står dog klart, at GWM ikke får held til at overtage kontrollen med Greentech uden kamp. Ifølge Berlingske Business oplysninger er GWM nemlig ikke den eneste italienske investor på spil i kulissen hos Greentech i disse dage.

En anden unavngiven italiensk investor er i disse dage i København for at charmere investorer og aktionærer i et forsøg på at overtage Greentech.

Læs også: Greentech styrtdykker på politisk risiko i Italien

Vindmølleselskabet vurderes som en attraktiv investeringsmulighed, da aktierne lige nu kun handles til omkring halvdelen af indre værdi. På grund af de mange magtkampe i og omkring selskabet de seneste år har mange danske investorer ikke villet røre selskabet med en ildtang. Sidste år tog man hårdt fat med nedskrivninger og en større oprydning, og til trods for selskabets turbulente historier snurrer vindmøllerne lige nu i en række parker i Europa - senest med åbningen af to italienske parker denne sommer.

Forskellige planer

De to investorer har ifølge Berlingske Business to forskellige planer med Greentech. Mens GWM vil opbygge et stort europæisk vindmølleselskab med base i Greentech, har den anden investor mere afdæmpede planer. Den endnu unavngivne investor vil angiveligt udvikle Greentech på det nuværende grundlag uden at tilføre nye store investeringer.

»Det virker umiddelbart som om, at begge parter har store planer med selskabet. De har hver deres idé om, hvordan man får Greentech her til at blive en god sund virksomhed fremadrettet,« siger Jens Erik Høst fra investeringsselskabet Smallcap Danmark, der kontrollerer lige over ti procent af aktierne i Greentech.

»Situationen er meget ny for os, og vi har endnu ikke gjort klart, hvad vi vil gøre. Men vi vil støtte den gruppe, der er mest troværdig. Den gruppe, som både vil udvikle selskabet, og som også vil behandle de nuværende aktionærer bedst,« siger Jens Erik Høst.

Læs også: Greentech siger farvel til direktøren

Bestyrelsesformand Kaj Andreasen bekræfter, at der endnu engang er udbrudt en magtkamp om Greentech. Han kender dog ikke detaljerne endnu, da han endnu ikke kender de to stridende investorers planer.

»Jeg kan dog konstatere, at GWM ikke lægger skjul på, at de gerne vil have skiftet ud i bestyrelsen. Men om de vil have skiftet hele bestyrelsen eller blot dele af den, kan jeg ikke svare på. Jeg har endnu ikke haft et møde med dem om det her. Samtidig har vi godt hørt, at der er en anden italiensk investor, der er interesseret,« siger Kaj Andreasen og tilføjer:

»Vi ser det principielt som noget positivt, at der kommer professionelle investorer, der er interesserede i selskabet. Meget af vores balance ligger jo i Italien, så det er oplagt, at det er italienske investorer.«