Italienere bruger Rambo-metoder over for yacht-ejere

Kystvagten og de italienske skattemyndigheder er efter rige og royale bådejere på Sardinien, som bliver undersøgt for skattefusk og beskyldt for at ødelægge miljøet.

Ifølge The Guardian er den russiske milliardær og ejer af fodboldklubben Chelsea Roman Abramovichs kæmpeyacht også blevet jaget væk af den sardinske kystvagt. Her ligger den imidlertid til kaj i St.Petersburg. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANATOLY MALTSEV

Helikoptere, der dykker ned over superrige yachtejere og med megafon beder dem forsvinde, og ubåde, der undersøger om dyre motorbåde faktisk er sunket, som ejerne påstod.

Kystvagten og de italienske skattemyndigheder gør i tiltagende grad livet surt for den store gruppe af rige forretningsmænd, royale og skuespillere, der traditionelt er flokkedes omkring de sardinske øer med deres store både, skriver The Guardian.

Det er en kombination af indsatsen for at kradse skattepenge ind fra skattefuskende italienere og en indsats for at fjerne de rige sejlere fra fredede kystområder, der får de italienske myndigheder til at skrue bissen på.

Italien skal hente 20 mia. euro (ca. 149 mia. kroner) ind for at leve op til de spareplaner, der i løbet af de kommende år skal få det gældspressede land tilbage på rette spor. Synlige beviser på rigdom bliver derfor i stigende grad brugt til at undersøge italienske borgeres skatteforhold. Det gælder altså også ved kysterne, hvor mange ejere af dyre speedbåde har fået besøg på havnene af myndighedernes "skattejægere".

Ifølge The Guardian har det i år fået flere motorbådejere til at henvende sig til forsikringsselskaberne, fordi deres båd nu er sunket.

"Ejerne påstår, at de på mirakuløs vis var overlevet, og vi sendte derefter en robot-ubåd ned for at finde båden, men det viser sig ofte, at de er blevet solgt i Miami eller på Martinique," siger Ugi Vittori fra det private selskab Eagle Keeper, der har efterforsket forsikringssvindlen, til The Guardian.

Kystvagten på Sardinien har som nævnt taget helikoptere i brug for at fjerne de store både fra kysten, hvor de med deres anker og motorer er med til at ødelægge økosystemet på havbunden.

De hårdhændede metoder falder Roberto Azzi, der driver bådudlejningsfirmaet Emerald Yachts, for brystet.

"De her helikopter-razziaer er et kæmpe problem og mange af de her yachter vil ikke vende tilbage til Sardinien i den nærmeste fremtid. Vi er gået tilbage med 30 pct. i den her sæson," siger han til The Guardian og henviser til de 2.000 mennesker, der risikerer at miste deres arbejde, hvis de rige sejlere forsvinder.

Farvandet omkring Sardinien har længe været populært blandt sejlende arabiske sheiker og europæiske royale, ligesom som Hollywoods dyre drenge og piger også gerne står til søs i området. Eksempelvis gav kystvagten sidste år Steven Spielberg en bøde for at sejle for tæt på kysten med motorerne tændt.

I protest har rigmanden Flavio Briatore truet med at lukke sin fashionable natklub "Billionaire", der i følge The Guardian frekventeres af blandt andre Naomi Campbell og Silvio Berlusconi.

"Italien er nu et land, hvor man, hvis man ejer en yacht og lægger til kajs, enten er en bandit eller en tyv," siger han ifølge den britiske avis.