It-selskaber til eksamen

Usikre aktiemarkeder bør ikke stoppe børsnoteringer.

I månederne op til aktiemarkedernes voldsomme nedtur luftede mange mindre danske it-virksomheder planer om en notering på fondsbørsen eller det mindre alternativ Dansk AMP.

Ikke mindst Cbrains introduktion på fondsbørsen og Notabenes ditto på minibørsen First North tidligere på året blev tolket som afslutningen på flere års børs-tørke, der reelt var konsekvensen af aktiemarkedernes sammenbrud i 2001.

Alle er dog ikke begejstrede for udsigten til en ny bølge af børsintroduktioner. Frygten går på, at it-virksomhederne og deres hidtidige ejere vil udnytte den stigende risikovillighed på aktiemarkedet. At risikovillige investorer med armene i vejret lader sig rive med af stemningen og investerer i rene "lotto-kuponer" under jagten på den store gevinst.

I slutningen af 90'erne og starten af 2000 var der en tendens til, at stort set alt, der lugtede af nethandel eller wap, kunne sælges på børserne til skyhøje priser. Der blev populært sagt solgt varm luft, som ikke baserede sig på realistiske forretningsplaner eller velfunderede visioner.

Ingen kan være interesseret i en ny it-boble som den, der sendte chokbølger gennem hele branchen.

På den anden side bør den aktuelle aktienedtur ikke stoppe børsnoteringer af lovende it-virksomheder, der mangler kapital til udvikling, vækst eller ekspansion i udlandet.

It-virksomhederne skal også kunne overbevise investorerne om deres værd på et marked i nedgang det vil fremkalde respekt.

Forhåbentligt vil investorerne fortsat tage en risiko og investere i it-selskaber, fordi de tror på potentialet inden for to til fem år.

Men de har også selv ansvaret for, at man ikke lader sig forføre. -trichs