IT-lønninger presses af jobkort

Tilgangen til IT-branchen via jobkort er eksploderet i andet halvår - fagforeninger mistænker ordningen for at nære import af billig arbejdskraft.

Ordningen med jobkort har trukket 10 gange så mange specialister til i andet halvår som i første halvår 2008. Nu frygter ansatte i IT-branchen, at ordningen primært bruges til at udhule lønningerne i branchen.

Den kraftigt stigende tilgang af udlændinge med jobkort kommer, efter at regeringen har nedsat lønkravet til 375.000 kroner om året. Det er mindre, end hvad den gennemsnitlige IT-medarbejder tjener - og dermed er døren åbnet for arbejdsgiverne til at hente billig arbejdskraft, lyder kritikken.

- Ordningen er sat i verden for at dække de områder af, hvor der er mangel på arbejdskraft - ikke at skaffe billigere udenlandsk arbejdskraft til virksomhederne. Vi er ved at få en gruppe udenlandske IT-medarbejdere, der arbejder billigere end danskerne og dermed presser lønningerne nedad i hele branchen, siger Morten Skov, politisk-økonomisk sekretær i HK/Privat, til Sam-Data Magasinet.

Ritzau