IT- firmaer som dør- åbner

IT-branchen kan lære resten af erhvervslivet meget. Ikke mindst når det gælder at håndtere udlændinge og få dem ansat i virksomhederne. Det mener både Ingeniørforeningen i Danmark og IT-Brancheforeningen.

»IT-branchen er langt bedre til at ansætte udlændinge, sammenlignet med det traditionelle erhvervsliv,« siger adm. direktør i IT-Brancheforeningen, Jakob Lyngsø.

Årsagen er blandt andet, at IT-erhvervene tænker globalt fra dag ét. IT-produkter er ofte baseret på internationale standarder og kan derfor som regel sælges over hele kloden. Jakob Lyngsø fortæller, at trods en vis afmatning i IT-branchen, så er behovet for kvalificeret arbejdskraft fortsat højt. Uanset nationalitet. Men det er ikke noget skønmaleri, siger han. IT-branchen kan stadig være langt bedre til at åbne dørene og få besat stillinger med kvalificerede udlændinge. Både folk udefra og indvandrere i Danmark som omskoles.

Hos Ingeniørforbundet i Danmark er formand Per Ole Front af samme opfattelse. IT-erhvervene er ofte internationalt orienterede og ser derfor ofte kun på kvalifikationer - ikke på efternavne.

»Vores erfaring er, at selv om mange er blevet fyret fra IT-virksomhederne, så er de blevet ansat igen i andre tilsvarende stillinger, og det gælder også indvandrerne,« siger Per Ole Front. Men han beklager stadig, at tal viser, at blandt ingeniører er ledigheden tre gange højere for udlændinge end for danskere.