IT-firma stiler mod første overskud

Trods rekordunderskud og finanskrise føler nordjysk specialist i væskekølesystemer til PC'er, at overskuddet omsider indtræffer efter indgåelse af givtige kontrakter med flere PC -giganter og en stor kapitalindsprøjtning.

Læs mere
Fold sammen

Der skal mere end et rekordunderskud på næsten 45 mio. kr. og en finanskrise, som har banket pc-salget mod bunden, til at ryste Brønderslev-virksomheden Asetek, der blev grundlagt af André Sloth Eriksen i 2000.

Tværtimod bebuder den daglige leder i Brønderslev, Ole Madsen, at Asetek formentlig præsterer sit første overskud i år.

Kun formentlig, fordi finanskrisen har påvirket det globale pc-salg i nedadgående retning. Asetek udvikler avancerede væskekølesystemer til pcer og rammes derfor også af salgsnedgangen.

Alligevel fastholder Ole Madsen, at overskuddet er realistisk, og begrundelsen er da også, at den nordjyske iværksættervirksomhed nu endelig har fået en række af verdens største pc-producenter som faste kunder. I dag tæller referencelisten navne som HP, Dell, Acer og Packard Bell, og Asetek flirter med endnu flere.

Da André Sloth Eriksen i sin tid startede virksomheden, var målgruppen pc-entusiaster, der selv installerede en væskekøler i den ofte hjemmebyggede pc. I dag fødes mange top-computere fra ovennævnte producenter med Aseteks køleteknologi. Det er dog fortsat muligt for entusiaster at erhverve sig Aseteks kølere via den kendte amerikanske distributør Corsair.

Til USA og Kina

Det er i dag lidt misvisende at kalde virksomheden nordjysk. Det er godt nok i Brønderslev, teknologiudviklingen finder sted, og hvor der er flest medarbejdere, men Asetek har for længst etableret sig med en forretningsudviklings-afdeling i Californien og har produktion i Kina. Såvel virksomhedens direktør Peter Dam Madsen som grundlægger André Sloth Eriksen har i dag fast arbejdsplads i USA tæt ved de store pc-producenter og tæt ved venture-kapital.

Ejerkredsen tæller i dag såvel kapitalfonde som venture-selskaber, som postede et stort millionbeløb ind i det danske it-eventyr i fjor.

Nye produkter

Ejerstrukturen er ændret, så det i dag er et nystiftet holdingselskab i Delaware, som er moderselskab for Asetek. Holdingselskabets ejere er dels eksisterende investorer, dels nye amerikanske investorer.

Hidtil har Asetek udelukkende satset på stationære PCer, men da trenden går i retning af, at flere og flere kvitter den store, tunge pc til fordel for en bærbar eller en såkaldt all-in-one computer, hvor teknologien er gemt inde bag skærmen, er udviklingsfolkene i Brønderslev optaget af at udvikle nye væskekøleteknologier til disse maskintyper. Ole Madsen venter flere produktlanceringer i løbet af i år.

Udviklingsfolk bliver der i øvrigt flere og flere af i Brønderslev, hvor Asetek rekrutteringsmæssigt har kunnet lukrere på, at it-giganter som Motorola og Texas Instruments har trukket sig ud af Nordjylland og efterladt en række højtkvalificerede ingeniører i ledighed.

Der er nu godt 50 medarbejdere i Asetek fordelt på adresser i Danmark, Kina og USA.