ISS tabte injuriesag mod TV 2 og Ekstra Bladet

TV2 og Ekstra Bladet havde orden i dokumentationen af ISS ansattes mangelfulde rengøring på et Danish Crown slagteri i Odense. Det konkluderede Københavns Byret i går.

TV2 og Ekstra Bladet havde tilstrækkelig med dokumentation, da de indledte en mediekampagne, der beskyldte ISS for at sjuske med rengøringen på et Danish Crown slagteri i Odense.

Det konkluderede Københavns Byret i en dom i går efter ISS Food Hygiene havde anlagt en injurie- og straffesag mod de to medier, fordi selskabets omdømme havde taget skade af historierne.

Mediernes dokumentation bestod blandt andet i videooptagelser af maskinerne på slagteriet efter rengøringen havde fundet sted, men inden ISS og slagteriets endelige gennemgang af rengøringens kvalitet. Videoen var optaget af en tidligere ISS ansat.

Retten fandt »tilstrækkeligt grundlag« for mediernes udtalelser, og at de derfor var straffri.

»Det er godt for de involverede, der har lagt så meget energi i det her, at det gik sådan,« siger nyhedschef Michael Dyrby fra TV2.

TV2 og Ekstra Bladet havde også beskyldt ISS for svindel med de bakteriologiske prøver på slagteriet. De påstande var der ikke belæg for, mente retten. De lå dog indenfor pressens ytringsfrihed.

»Vi er som udgangspunkt overaskede over dommen, men tilfredse med, at vi blev frifundet for beskyldningerne om svindel med prøver,« siger Thyge Boserup, talsmand for ISS.

ISS skal betale 60.000 kr. i alt i sagsomkostninger til Ekstra Bladet og TV2.

Dom som ønsket
Professor i medieledelse Anker Brink Lund fra Copenhagen Business School mener, at ISS fik, hvad virksomheden ønskede sig i denne sag.

»De har sendt et stærkt signal til medarbejderne om at de respekterer ytringsfriheden, men hvis medarbejderne offentliggør noget, så kommer de efter dem,« siger han.

Sagen kan skabe præcedens for en amerikanisering af tilstandene i den danske medieverden, hvor store virksomheder sagsøger medier for at stoppe den kritiske journalistik ved at tvinge medievirksomheder gennem langvarige retssager, mener han.

Han påpeger, at erstatningens størrelse slet ikke står mål med mediernes udgifter til sagen, og at det derfor i virkeligheden har kunnet betale sig for ISS at anlægge sagen.

ISS's Boserup kalder kommentarerne for »en mærkelig udlægning af sagen« og siger, at selskabet anlagde sagen for at beskytte medarbejdernes omdømme.

Hos TV2 anerkender Michael Dyrby, at det ikke er nogen god forretning med den slags retssager, men han mener, det er fint at virksomheder går til retten, hvis de føler sig dårligt behandlede, så der kan komme en klar afgørelse.