Israelske El Al sat til salg

Fokus på sikkerhed forbedrer det israelske luftfartselskab El Als chancer for at blive privatiseret.

JERUSALEM

Flypassagerernes fokus på sikkerhed efter 11. september kan vise sig at blive den store chance for det israelske luftfartsselskab El Al Israel Airlines Ltd., der længe har været på udkig efter en køber, men hidtil uden held.

»Dette er det bedste tidspunkt at sælge El Al,« siger Yaron Jacobs, der er direktør for den israelske egerings firmamyndighed, der har ansvaret for privatisering af den israelske stats ejendom.

»Det er et firma med voldsom fokus på sikkerhed, og det er det, folk er på udkig efter i dag,« siger Jacobs til det israelske dagblad Jerusalem Post.

En regeringskommité er klar til at anbefale en plan om at sælge det hundrede procent statsejede El Al til marts. Tidligere planer om at sælge 49 procent af det underskudsgivende luftfartsselskab er strandet på, at flyselskabet i henhold til den jødiske stats love har forbud mod at flyve på den ugentlige jødiske helligdag sabbaten, der strækker sig fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag.

En række internationale investeringsbanker vurderede sidste sommer, at den israelske stat måske ville være i stand til at sælge det tabsgivende firma, hvis den opgav alle sine aktier i foretagenet og ophævede flyveforbudet under sabbatten. Men det er uvist om den nye fokus på sikkerhed, nu vil gøre det muligt at sælge flyselskabet trods flyveforbudet. El Al har ikke oplevet en flykapring i de seneste 34 år.

Salget af El Al vil fylde hårdt tiltrængte penge i den slunkne israelske statskasse. Sidste års budgetunderskud på statsfinanserne var dobbelt så stort som forventet, og Israel har allerede måttet hæve sit forventede budgetunderskud for 2002, så pengene fra en eventuel privatisering vil falde på et tørt sted.

El Al tabte omkring 110 millioner dollar sidste år, siger analytikere. I et forsøg på at minimere omkostninger i takt med at den israelsk palæstinensiske konflikt skræmte potentielle turister væk har El Al fyret folk og lukket urentable flyruter. Den direkte rute mellem Tel Aviv og København blev sidst efterår ofret i et forsøg på at rette op på regnskaberne.