Israel indstiller køb fra Microsoft

Den israelske regering lukker for alle indkøb fra IT-giganten Microsoft i protest mod priserne. I stedet deles den gratis, konkurrerende kontorpakke, Open Office, ud.

Microsoft-chefen Bill Gates har fået det røde kort af Israels regering. For at spare penge har den valgt at satse på det gratis program Open Office. Foto: Bloomberg Fold sammen
Læs mere
Den israelske regering indstillede i denne uge alt indkøb af den amerikanske IT-gigant Microsofts computerprogrammer.

Israel vil ikke være bundet til Microsofts computerprogrammer og er derfor nu i gang med selv at distribuere det gratis, konkurrerende kontorpakkeprogram, Open Office. Det israelske finansministerium sender i disse dage tusinder af CD-ROMer med kontorpakken Open Office ud til offentlige computercentre i hele landet.

Open Office er en samling programmer, som svarer til Microsoft Office, med tekstbehandling, regneark og præsentationsprogram. Men mens Microsoft Office koster penge, er Open Office gratis og kan ydermere bruges på næsten ethvert styresystem til computere - fra Microsoft Windows til det gratis alternativ Linux. Open Office-kontorpakken arbejder næsten gnidningsløst med data, som er skabt i Microsofts kontorpakke.

Finansministeriet har spillet en aktiv rolle i at få Open Office oversat til hebræisk, som er officielt sprog i Israel. Det er sket sammen med Microsofts ærkerivaler, IBM og Sun, som begge støtter udbredelsen af alt, der ikke kommer fra Microsoft.

Ifølge finansministeriet er formålet med aktionen at spare penge ved ikke at skulle købe licenser til Microsofts programmer, men samtidig skal initiativet mindske det teknologiske dyb mellem rige og fattige i Israel.

Ingen løs vægt
Microsoft har også i Israel nærmest monopol med sine vidt udbredte computerprogrammer. Microsoft Israel vil ikke sælge sine programmer i løs vægt, som finansministeriet har krævet.

Ministeriet barsler også med et forslag om at indføre det gratis styresystem Linux i ministerierne og dermed gå væk fra Windows. Selv om alternativerne er gratis, vil en udskiftning stadig koste både tid og penge til installation og uddannelse af medarbejderne. Ministeriet vil heller ikke afvise, at beslutningen kan ændres, hvis Microsoft Israel alligevel skulle dukke op med nogle mere spiselige priser på sine programmer.