ISO truer Danish Crown med boykot

Tillid Den storkøbenhavnske supermarkedskæde ISO truer med at droppe Danish Crown som leverandør. Forbrugertilliden til kødprodukterne er væk efter problemerne på Odense-slagteri, siger direktør.

Læs mere
Fold sammen
Uroen og den seneste uges massive presseomtale af Danish Crowns rengørings- og salmonellaproblemer på det store svineslagteri i Odense får nu konsekvenser. En af de større detailkunder, supermarkedskæden ISO, truer direkte med at boykotte Europas største kødkoncern.

»Hvis ikke Danish Crowns ledelse får genetableret forbrugertilliden til sine produkter, går det ud over både os og andre, der handler med deres produkter. Det kan i sidste ende tvinge ISO til at droppe Danish Crown som leverandør. Ingen kan leve med, at der ikke er ubetinget tillid til de fødevarer, vi spiser,« siger adm. direktør Peter Midtgaard fra ISO.

Køber for 30 mio. kr.
ISOs chef vil i de kommende dage lægge pres på Danish Crown for at få rettet op på den kritiserede rengøring. I går sagde en indkøbschef i den svenske detailkæde ICA, at en fødevareskandale i Danish Crown kan påvirke salget af den danske koncerns produkter i de svenske butikker negativt.

»Det er uacceptabelt, at der ikke er tillid til de fødevarer, som kommer fra Danish Crown, fordi rengøringen i Odense ikke er i orden. Det er stensikkert, at denne sag bekymrer kunderne meget. Ledelsen på Danish Crown må gøre en aktiv indsats for at forbedre forholdene. Det er både i forbrugernes, vores og virksomhedens interesse. For der må være ubetinget tillid til det, vi spiser,« siger Peter Midtgaard.

Supermarkedskæden har 13 butikker i Storkøbenhavn og Nordsjælland, og ISO køber årligt kød fra Danish Crown for mellem 25 og 30 millioner kr.

Griseri må stoppe
COOP Danmark, der køber kødprodukter fra Danish Crown for godt en milliard kr. om året, er stærkt bekymret over, at rengøringen på det storslagteriet ikke er i orden.

»I Coop har vi stadigvæk tillid til, at produkterne fra Danish Crown er i orden. Var de ikke det, ville fødevaremyndighederne have lukket slagteriet. Men produktionen i Odense foregår ikke under hygiejnemæssige forsvarlige forhold, og det er simpelthen noget griseri. Danish Crown må virkelig se at få bragt tingene på plads hurtigst muligt, og det ved jeg, at de vil sørge for. Det har vi fuld tiltro til,« siger Torben Laursen, kategorigruppechef i Coop Danmark.

Han tilføjer, at forbrugerne ikke må blive mere utrygge, end de allerede er over mediestormen mod Danish Crown.

»Coop kan ikke holde til, at der hver dag i pressen stilles berettigede spørgsmål ved hygiejnestandarden på et slagteri, når forbruget af kødprodukter fra Danish Crown herhjemme er så stort, som det er,« siger Torben Laursen.

Adm. direktør i Danish Crown, Kjeld Johannesen, afviser pure problemer med salmonella og rengøringen på fabrikken i Odense. Salmonella-niveauet på virksomheden er højere end gennemsnittet for de øvrige danske slagterier, men niveauet i Odense er otte gange lavere end for importeret svinekød. Fødevaresikkerheden i Danish Crown er i orden, fastslår han.

ISO overvejer at droppe jer som leverandør?

»Vi har styr på tingene, men et spørgsmål omkring ISO vil jeg ikke diskutere i pressen. Mit budskab er, at rengøringen i Odense ikke er noget svineri,« siger direktør Kjeld Johannesen.