Islands erhvervsliv bobler

Det syder og bobler med investeringer i Islands erhvervsliv - så meget at der nu kommer flere advarsler om, at der er tale om en dotcom-lignende bobleøkonomi, der kan briste når som helst.

Islands erhvervsliv bobler - 1
Jon Asgeir Johannesson ¿ hans investeringer vækker bekymring. Siden han købte Magasin med Islands største bank Kaupthing Bank og Islands nye store investeringsbank Straumur som medinvestor, er han selv gået ind i to andre milliardhandler.<br>Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Den 36-årige islandske forretningsmand Jon Asgeir Johannessons glubende appetit på opkøb af butikskæder i Storbritannien og nu også Danmark, hvor han sammen med en hidtil ukendt investeringsbank og en pizzamand har overtaget stormagasinkæden Magasin, har vakt international opsigt.

Men Johannesson er langt fra den eneste islænding, hvis investeringslyst får flere og flere til at se tegn på en dotcom-lignende bobleøkonomi.

Blandt andet tætte krydsejerskaber mellem sagaøens store banker og erhvervslivet vækker bekymring.

»Der har været meget store kursstigninger i nogle selskaber på børsen, og det er sket uden nogen naturlig forklaring. For mig ser det ikke ud til at være en sund udvikling. Det islandske erhvervsliv er domineret af krydsejerskaber. Alt er blandet sammen. Der er ikke mange personer på erhvervslivets scene i Island,« siger den islandske professor og driftsøkonom Agust Einarsson til Berlingske Business.

Også det islandske finanstilsyn har ringet med alarmklokkerne for nylig: »Der har rejst sig et spørgsmål, om en gruppe af låntagere er forbundet på en sådan måde, at deres betalingsevne kan betragtes som en enkelt risiko. I et antal tilfælde har Finanstilsynet grund til at tro, at sådanne forbindelser har fået størrelsen af risikoen til at overskride de tilladte grænser,« skriver Finanstilsynet i sin nyeste rapport.

Milliardinvesteringer
Blot siden Jon Asgeir Johannesson købte Magasin med Islands største bank Kaupthing Bank som hans firma Baugurs næststørste aktionær og Islands nye store investeringsbank Straumur som medinvestor, er han selv gået ind i to andre milliardhandler - og Island har fået tre andre milliardinvesteringer: Islands største selskab målt på omsætnin, fiskeeksportvirksomheden Islandic Group har bebudet udvidelse af aktiekapitalen med over en mia. kr. angiveligt for at kunne finansiere ny vækst i omsætningen. Islandic Group havde i sidste kvartal en omsætning på 1,6 mia. kr. - men et overskud på blot 20 mio. kr. Islands næststørste selskab målt på omsætning konkurrenten SIF Group har direkte underskud på driften men søger lige nu 1,7 mia. kr. i ny aktiekapital til at finansiere vækst under det nye mærkevarenavn »Icelandic Seafood«. Og Islands største flyselskab Icelandair - der i øvrigt indtil i foråret havde Jon Asgeir Johannesson som en af sine største aktionærer - finder også Island for lille og har de seneste måneder for omkring en mia. kr. købt ti pct. af Europas næststørste lavprisflyselskab, EasyJet.

Opkøbet skete på et tidspunkt, hvor de fleste andre investorer vendte tommelen ned for EasyJet, hvis aktiekurs i løbet af 2004 er næsten halveret. Icelandairs egen markedsværdi er 2,5 mia. kr.

Personsammenfald
Der er stort personsammenfald i handlerne, der bekræfter en myte om, at der på Island er tre store erhvervsgrupperinger.

De er tæt forbundne med de store banker, som i stor grad er ejet af erhvervsfolkene, der også låner dem penge; samtidig med at bankerne sælger aktier i firmaerne til Islands pensionsopsparere og småinvestorer.

De store grupperinger er:

»Russerne« med Björgolfsson-klanen, der tjente en formue på øl i Rusland og vendte tilbage og købte kontrol med den tidligere nationalbank Landsbanki og nu er storejer hos bl.a. Islandic Group og medicinalgiganten Actavis.

Johannessons Baugur-gruppe, der er tæt forbundet med den største bank Kaupthing og investeringsbanken Straumur - og så den tredje gruppering - den gamle, finansielt lidt mere »konservative« andelsbevægelse, som dog arbejder tæt sammen med Kaupthing Bank.

Farlig cocktail
De fleste islændinge har foreløbig modtaget de islandske bankers investeringsiver med begejstring og er i år blevet belønnet med Vestens største aktiekursstigninger på at hoppe med på alle de nye initiativer, der oftest er udbudt gennem den islandske fondsbørs, hvor de tre store banker i det lille land med under 300.000 indbyggere sidder på 76 pct. af aktiehandlen.

Agust Einarsson er nervøs over den cocktail:

»Bestyrelsen i Islands Fondsbørs er domineret af direktører fra bankerne i Island. Det er ikke nogen god idé at lade de mennesker have ansvaret for driften af fondsbørsen, fordi de er i en interessekonflikt,« siger Agust Einarsson, der hellere havde set en bestyrelse med personer fra de højere læreanstalter og for eksempel personer fra finansverdenen, der har trukket sig tilbage.

»Jeg siger ikke, at personerne i den nuværende bestyrelse af har gjort noget forkert. Det er mere princippet i det, og det er meget vigtigt, at der er tillid til Fondsbørsen,« siger han.

Boble-økonomi
En dansk bankdirektør, med tæt kendskab til islandske forhold, er bare en af de mange, der uofficielt lige nu frygter, at der er tale om en boble, der kan briste når som helst:

»Vi har set femdoblinger af islandske aktiekurser de seneste år. De kan være så heldige, at det lykkes. Det er klart, at hvis der kun er 60 aktier på et marked, overskud på betalingsbalancen, og folk sparer op - og der er ikke andet at spare op i end islandske aktier - så kan man godt få sådan en effekt. Så føler de sig alle sammen enormt rige, men er det holdbart« spørger han.

Bankdirektøren giver et eksempel på, hvordan en boble kan opbygges:

»Der sidder 20 mennesker i et lokale, og de er alle aktionærer i virksomheden. Kursen er 200 i dag. Du køber 100.000 stk. aktier af mig til kurs 205. Jeg køber dem tilbage i morgen til 210. I overmorgen køber du dem til 230. Jeg køber tilbage til 350. 400. 500. Pludselig har vi ganget aktiekursen med toenhalv. De andre 18 har bare kigget på. Der er jo faktisk kun handlet en lille portion aktier, men effekten er, at de andre pludselig kan sige: Hold da kæft, hvor jeg er rig.

Så kommer der en udefra og spørger, om det nu også kan have sin rigtighed, at de har tjent så meget på tre måneder osv. Nogle af de andre 18 bliver så lidt bange.

De sælger. Jeg køber de første af deres aktier til 480 og kan også godt finde på at købe lidt til 460; men så kommer alle de andre lige pludselig og vil også sælge. Så klapper det sammen. Boblen brister. Alle er pludselig fattige. Realiteten er, at de penge har aldrig været der. Det er bogførte værdier, og det er deraf boblen kommer. De eneste, der vinder, er dem, der når at få penge ud,« siger den danske bankdirektør.

Banker advarer selv
Bankdirektøren har ikke selv fundet på at bruge ordet »boble« om den islandske økonomi lige nu. Det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg citerede 3. november analytikeren Atli Gudmundsson fra Islandsbanki, der har Johannessons venner Straumur som største aktionær, for at sige, at »Vi har set alle karakteristikker af en boble,« da han kommenterede, at der netop den dag var noget, der lignede paniksalg på den islandske børs.

Indeks for de 15 største aktier på børsen i år var til den dag steget med 87 pct. - og aktierne havde Vesteuropas absolut højeste såkaldte price/earning på 25. Siden den dag er væksten i det islandske børsindeks stoppet med at stige, og i hvert fald kunderne i Björgolfsson-klanens Landsbanki er blevet behørigt advaret:

Siden i sommer har banken på sin hjemmeside frigivet analyser på seks af Islands større børsnoterede selskaber. Ikke en eneste af dem får købsanbefaling - banken siger dog »hold« på konkurrenten Kaupthing, men »sælg« på de fem andre. Det er en uhyre sjælden anbefaling fra banker, der selv bl.a. lever af at sælge aktier - og har masser af interesse i at holde sine forretningskunder »i live«.

Men det kan jo være, at de islandske forretningsfolk og investorer, der stadig køber islandske aktier, er ligesom de islandske skoleelever, der i ugens løb blev kåret som dem i verden, der er bedst til at regne!omi@berlingske.dk

eve@berlingske.dkwww.icex.is