Island vil holde kinesiske investorer ude – igen

Turismen på Island boomer, og det har skabt massiv efterspørgsel på øens landområder fra blandt andet kinesiske investorer. Men nu vil regeringen stramme en lov, der begrænser udlændinges adgang til at købe jord på den lille ø.

Turistindustrien boomer i Island, og det har fået boligpriserne til at eksplodere. Nu vil regeringen begrænse udlændinges muligheder for at købe landområder på øen. Fold sammen
Læs mere
Foto: BOB STRONG

Med Game of Thrones, James Bond og en berygtet askesky er Island for alvor kommet på verdenskortet. De seneste år er turismen på Island boomet så meget, at det er blevet den største eksportvare på den lille ø.

Den store stigning i antallet af turister har skabt en massiv efterspørgsel på Islands landområder fra kinesiske investorer, hvilket blandt andet har sendt ejedomspriserne i vejret. Siden 2009 er huspriserne således steget med over 50 procent. Men nu vil regeringen stramme en lov, der i forvejen begrænser udenlandsk ejerskab på de islandske landområder.

Det skriver Bloomberg.

Ønsket om at få ændret loven kommer i kølvandet på, at en ukendt kinesisk entreprenør har fået afvist et køb på 12 kvadratkilometers jord i turisternes foretrukne område af øen, hvor planen var at opføre et ferieresort.  Et endnu mere ambitiøst kinesisk projekt blev tilsvarende afvist i 2012.

»Vi har et stigende antal forespørgsler på undtagelser på at købe landområder«, siger Islands justitsminister, Sigridur Andersen til Bloomberg, og fortæller, at der både internt i regeringen og blandt oppositionen er pres for at få loven strammet, fortæller han.

I øjeblikket er det som udgangspunkt kun islændinge, borgere fra EU og udlændinge, som har boet i landet i fem år, der kan købe jordområder på øen. Men en særregel gør det muligt for det islandske justitsministerium at lave undtagelser, og det er en den regel, man nu lægger op til at stramme.

Siden 2008 er antallet af turister, der årligt besøger Island, steget fra omkring en halv million til næsten 1,8 millioner i 2016, viser tal fra det islandske turistråd.