Island slipper for kæmperegning

En årelang strid med myndighederne i Storbritannien og Holland er slut, efter at EFTA-domstolen har afvist, at Island er forpligtet til at betale op til 30 milliarder kroner kroner tilbage til udenlandske kunder efter netbanken Icesaves kollaps.

Islændingene har ved en folkeafstemning sagt nej til et forlig om betaling for Icesave-kollapset. Nu har EFTAs domstol afgjort, at Holland og Storbritannien ikke skal have kompensation for deres garantier af den islandske opsparing. Fold sammen
Læs mere
Foto: HALLDOR KOLBEINS
De islandske politikere kan lige nu drage et lettelsens suk.

Frihandelsorganisationen EFTAs domstol i Luxembourg har netop afgjort, at Island ikke er forpligtet til at betale de op til 30 milliarder kroner tilbage, som myndighederne i Storbritannien og Holland stillede til rådighed i indskydergaranti, da den islandske netbank Icesave gik ned under det store islandske finanskollaps i 2008.

Banken var drevet af islandske Landsbanki, men opererede fra Holland og Storbritannien. Da Icesave gik konkurs, så lod man derfor 350.000 udenlandske kunder i stikken, som de to lande reddede med deres nationale indskydergaranti-fonde.

Striden mellem Island og de to EU-lande har kørt siden det islandske finanskollaps i oktober 2008. En række islandske banker som Landsbanki - og dermed altså også Icesave - Glitnir og Kaupthing gik konkurs og efterlod 85 procent af vulkanøens banksystem i ruiner.

Flere gange har stemningen mellem Island og de to lande været på frysepunktet. Holland og Storbritanniens ville have Island til at betale regningen og blev derfor enige med den islandske regering om at gøre det ved et statsgaranteret lån. Den islandske præsident nedlagde imidlertid veto, og det sendte den såkaldte Icesave-lov til folkeafstmning.

De islandske borgere var imidlertid ikke meget for at betale for den finanssektor, der var skyld i krisen, så loven blev afvist med 90 procent af stemmerne. Det samme gjorde den reviderede lov ved næste folkeafstemning, og efterfølgende endte sagen så hos EFTA-domstolen.

I det islandske udenrigsministerium kalder man ifølge Bloomberg dommen en "afslutning på et vigtigt kapitel i en lang saga".

"Island er fuldstændigt renset. Alle Islands omkostninger bliver betalt af ESA (EFTAs overvågningsorgan, red.). Det i sig selv, sætter en streg under, hvor stor vores sejr er," siger udenrigsminister Ossur Skarphedinssons til Bloomberg.De islandske myndigheder fastholder desuden, at man er indstillet på at betale de 30 milliarder kroner tilbage til indskyderne. Stridsspørgsmålene, der førte folkeafstemningerne, var imidlertid, hvor høj rente og løbetid, lånene skulle have. Ved den anden folkeafstemning hed den 3,3 og 3,0 procent til de to lande.

Ifølge professor og ekspert i international finansiering på CBS Jesper Rangvid, så står Island nu med endnu bedre kort på hånden for at forhandle en favorabel rente hjem med Holland og Storbritannien.

"Det er min vurdering, at set i lyset af dommen hos EFTA, der kun i særlige tilfælde tager en sag op og vinder i 95 procent af tilfældene, så har Island gode kort på hånden. Havde de tabt sagen kunne det omvendt have betydet, at de skulle have betalt meget højere renter," siger han.

Danske Banks chefanalytiker Lars Christensen, der følger Island tæt, kalder det en stor sejr, som må kalde på en fest i Reykjavik.

"Det er en kæmpe lettelse for Island og helt uventet. Både den islandske regering og centralbank havde forberedt sig på at tabe det her," siger han.

Selvom det er en sejr for økonomien, må det dog kalde på selvransagelse hos den siddende regering, der i forvejen ikke vælter sig i popularitet. Havde præsident Ólafur Ragnar Grímsson ikke nedlagt veto mod Icesave-særloven, så havde Island siddet med den regning, man nu er sluppet for.

"Den islandske regering troede, at det ville være det bedste udbytte af sagen. Nu har vi så fået noget, der er betydeligt bedre. Selvom det derfor er en sejr for den islandske økonomi, så er det også lidt en lang næse til den siddende regering, der ville lave Icesave-loven," siger Lars Christensen.

Ifølge IMF ville Island have været så langt med sin genrejsning, at et nederlag hos EFTA-domstolen ikke ville have været ødelæggende. Nu er der dog imidlertid stadig fjernet en usikkerhed, som har hængt som en sort sky over vulkanøen.

"Det her kan godt løfte tiltroen til den islandske økonomi yderligere og gøre det lettere at tiltrække investeringer udefra, da den her sag har hængt over landet, siden krisen startede," siger Lars Christensen.