Irsk bank snydt for seks milliarder

Den største bank i Irland, Allied Irish, mener, at en amerikansk valutahandler har bedraget banken for op mod 750 millioner dollar. Det kan være en ny sag á la Barings Bank.

Allied Irish mener, at en valutahandler, John Rusnak, som er kendt som familiemenneske og en lokal samfundsstøtte, forsøgte at dække over enorme tab på fremmed valuta i bankens amerikanske afdeling. Det skulle være sket med fiktive handler. Banken har bedt det amerikanske forbundspoliti FBI om hjælp.

Hvis Allied Irishs påstand står til troende, er der tale om en af de største handelsskandaler, siden Nick Leeson tvang den britiske Barings Bank i knæ.

Den irske bank meddelte sent tirsdag, at den har kontaktet FBI for at lokalisere Rusnak, som angivelig forsvandt, efter at banken ved et gennemsyn begyndte at stille kildne spørgsmål.

Men Rusnaks advokater siger, at Rusnak ikke er borte, men er i sit hjem i Baltimore, Maryland, og at han har været i kontakt med de amerikanske myndigheder. Den amerikanske justitsministers kontor ønsker ikke at kommentere sagen.

David Irwin, som er advokat for John Rusnak, siger, at hans klient ikke har gjort noget ulovligt.

FBI siger til det britiske nyhedsbureau Reuters, at det er ved at undersøge, om der er sket bedrageri, men foreløbig ikke har udstedt arrestordre på Rusnak.

Allied Irish fastslår, at tabet ikke indebærer, at banken er ved at krakke. I 1995 gik Barings Bank konkurs, efter at Nick Leeson, som var baseret i Singapore, tabte over en milliard dollar (8,6 mia. kr.) på ulovlige transaktioner.

Ritzau/Reuters