Irlands økonomi stormede fra forventningerne i andet kvartal

Der er godt gang i den økonomiske vækst i Irland. I hvert fald voksede bruttonationalproduktet (BNP) på den grønne ø med hele 1,9 pct. i andet kvartal sammenlignet med første kvartal, mens væksten sammenlignet med andet kvartal sidste år var på massive 6,7 pct.

Læs mere
Fold sammen

 

Til sammenligning havde økonomerne ventet en BNP-vækst på 1,0 pct. på kvartalsbasis og 5,1 pct. på årsbasis, viser estimater indsamlet af Bloomberg News.

Samtidig blev opgørelsen for første kvartal oprevideret til en fremgang på 2,1 pct. på kvartalsbasis og 7,2 pct. på årsbasis. I første opgørelse lød de to tal på 1,4 pct. og 6,5 pct.

Irland var ellers hårdt ramt af finanskrisen for nogle år tilbage, da boligmarkedet i landet kollapsede fuldstændig. Det fik blandt andre Danske Bank at føle, idet banken i 2004 købte National Irish Bank og Northern Bank for knap 1 mia. pund.

I årsregnskabet for 2014 i februar i år afslørede Danske Bank, at det eventyr endte med at koste banken 33 mia. kr. - fordelt på 31 mia. kr. i nedskrivninger på udlån og 2 mia. kr. i skønnet værditab på opkøbet.

De irske aktiviteter er nu at finde under "non core" i Danske Banks regnskaber, og på den konto tog banken nedskrivninger for 1,5 mia. kr. sidste år.